Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Bioaccumulation of zinc ions in Lactobacillus rhamnosus B 442 cells under treatment of the culture with pulsed electric field.

Opis bibliograficzny

Bioaccumulation of zinc ions in Lactobacillus rhamnosus B 442 cells under treatment of the culture with pulsed electric field. [AUT.] MAŁGORZATA GÓRAL, [AUT. KORESP.] URSZULA PANKIEWICZ, [AUT.] MONIKA SUJKA, RADOSŁAW KOWALSKI. Eur. Food Res. Technol. (Print) 2019 Vol. 245 Iss. 4 s. 817-824, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s00217-018-3219-9
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY 2019 Vol. 245 Iss. 4, s. 817-824
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Pulsed electric field (PEF) technology was used to enrich Lactobacillus rhamnosus B 442 cells in zinc ions to obtain source of this element with high bioavailability. The highest bioaccumulation of zinc was achieved when electroporation was performed at optimal parameters: field strength of 3.0 kV/cm, pulse width of 20 µs, electroporation time of 15 min after 20 h of culturing and at zinc concentration of 500 µg/mL medium. The maximum bioaccumulation of ions in cells (2.85 mg Zn/g d.m.) was 164% higher than in the control sample which was supplemented with zinc but not treated with PEF. The action of PEF did not reduce the total number of microorganisms in the medium or the biomass of bacteria.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45087) wydawnictwo ciągłe #45087

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,366
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 marca 2019 14:22
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2021 16:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się