Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Changes in carcass traits, proximate composition, amino acid profile and inflammatory markers in different muscles of pigs following glutamine supplementation.

Opis bibliograficzny

Changes in carcass traits, proximate composition, amino acid profile and inflammatory markers in different muscles of pigs following glutamine supplementation. [AUT. KORESP.] E. TOMASZEWSKA, [AUT.] P. DOMARADZKI, I. ŚWIETLICKA, S. MUSZYŃSKI, A. BURMAŃCZUK, J. DONALDSON, M. ŚWIĄTKIEWICZ, I. PUZIO, M. B. ARCISZEWSKI. Animal (Cam. Print) 2025 Vol. 19 Issue 11 Article number 101663, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.animal.2025.101663
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animal (Cambridge Print) 2025 Vol. 19 Issue 11, Article number 101663
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Optimising nutritional strategies to enhance meat quality and animal welfare remains a major challenge in modern pig production. Early postweaning stress often impairs growth, muscle development, and immune responses, which can negatively affect carcass traits and pork quality. Among various nutritional interventions, amino acid supplementation has gained attention, with glutamine (Gln) considered particularly important due to its roles in metabolism, immunity, and muscle physiology. The present study aimed to investigate the effects of dietary Gln supplementation on the carcass traits, proximate composition, amino acid profile, inflammatory markers, and the most potent antioxidant in three different muscles (triceps brachii, longissimus lumborum - LL, and semimembranosus) in weaner gilts and barrows. The study involved 24 crossbred pigs, half barrows and half gilts, divided into two groups: one supplemented with 0.5% L-glutamine (0.5% Gln) and a control group. After a 42-day supplementation period just after weaning, pigs were slaughtered when weighing, on average, 123.77 kg, and muscle samples were collected for analysis. Results indicated that Gln supplementation significantly influenced carcass traits, including increased hot carcass weights and leanness, particularly notable in barrows. Proximate composition analysis revealed varied effects of Gln supplementation on protein and fat content across different muscles and pig sexes. Gln supplementation generally increased essential amino acid concentrations (especially in LL), with significant variations observed between sexes. Moreover, supplementation led to reduced concentrations of pro-inflammatory interleukin-1 β (IL-1β) and tumour necrosis factor α (TNF-α) in certain muscles, indicating potential anti-inflammatory effects. However, there were no significant differences in instrumentally assessed muscle colour. These findings suggest that dietary supplementation with Gln can enhance pork’s nutritional quality by improving protein composition and reducing muscle inflammatory markers. By enhancing essential amino acid concentrations and mitigating pro-inflammatory cytokines, Gln supplementation shows promise not only in improving meat quality but also in promoting animal health and welfare.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53064) wydawnictwo ciągłe #53064

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,200
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 października 2025 10:16
Ostatnia aktualizacja:21 października 2025 10:19

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się