Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Changes in selected properties of cold-pressed oils induced by natural plant additives.

AUT. MARTA KRAJEWSKA, AUT. KORESP. MAGDALENA KACHEL.

Opis bibliograficzny

Changes in selected properties of cold-pressed oils induced by natural plant additives. [AUT.] MARTA KRAJEWSKA, [AUT. KORESP.] MAGDALENA KACHEL. Appl. Sci.-Basel 2022 Vol. 12 Iss. 7 Article number 3646, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app12073646
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2022 Vol. 12 Iss. 7, Article number 3646
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Cold‐pressed oils are becoming increasingly popular. The stability of these oils is the main concern, as changes occur in their organoleptic characteristics during storage, which could affect their suitability for consumption. Various natural plant components with antioxidant properties are added to cold‐pressed oils to preserve their freshness for as long as possible. The present study assessed the effect of addition of garlic and chili pepper on the chemical properties of cold‐pressed oil extracted from seeds of flax, hemp, and black cumin. First, the moisture level and the fat and protein content in the seeds were determined, and the oil was then extracted. The oil extraction yield was calculated, and the oil was analyzed to determine its fatty acid composition, acid value, perox‐ ide value, and oxidative stability. Three samples were prepared for further analyses: a control sam‐ ple with pure oil and two samples supplemented with 1 g/100 g of garlic or chili pepper. Changes in the oil samples stored for 2, 4, and 6 weeks were assessed based on the values of some parameters. The additives were found to exert antioxidant properties, as they caused effective inhibition of oxi‐ dative changes occurring during storage of the oils. The additives also extended the induction time.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49368) wydawnictwo ciągłe #49368

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 kwietnia 2022 12:43
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2025 10:30

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się