Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Characteristics of milk from different species of farm animals with special emphasis on health-promoting ingredients.

Opis bibliograficzny

Characteristics of milk from different species of farm animals with special emphasis on health-promoting ingredients. [AUT.] MAGDALENA STOBIECKA, [AUT. KORESP.] JOLANTA KRÓL, [AUT.] ANETA BRODZIAK, JOANNA WAJS. Acta Sci. Pol., Zootech. 2021 Vol.20 nr 3 s. 85-96, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.21005/asp.2021.20.3.12
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica 2021 Vol.20 nr 3, s. 85-96
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Nowadays, consumers choose food products, pay attention not only to their nutritional value and taste, but also to health-promoting properties. Milk from various animal species is a rich source of health-enhancing components present in the fat, protein and water fractions. They exert a multidirectional impact on the human organism and limit the risk of development of many lifestyle diseases. There are differences in the content of bioactive ingredients in milk from various animal species. In comparison with cow milk, which is of key importance in the world production, sheep and donkey milk contains higher amounts of whey proteins (mainly β-Lg) and polyunsaturated acids. Camel milk deserves special attention as well due to its high content of antibacterial substances, i.e. lactoferrin and lysozyme, as well as vitamins C and E. Importantly, milk and dairy products are a rich source of essential amino acids and minerals (mainly calcium), indispensable for normal functioning of the human organism. Due to the presence of antioxidants, i.e. β-Lg, lactoferrin, CLA, and vitamins E and C, they are classified as natural antioxidants.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49120) wydawnictwo ciągłe #49120

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 grudnia 2021 13:39
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się