Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Charakterystyka i właściwości prozdrowotne roślin strączkowych (Characteristics and health properties of legumes)

Opis bibliograficzny

Charakterystyka i właściwości prozdrowotne roślin strączkowych (Characteristics and health properties of legumes). [AUT.] KAROLINA NOWOSAD. W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywność i żywienie Poznań 2020, Młodzi Naukowcy, s. 124-129, 978-83-66392-59-5.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Żywność i żywienie, s. 124-129
Wydawca:
Młodzi Naukowcy
Rok: 2020
Język: Polski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: inne

Streszczenia

Rośliny strączkowe są jednymi z głównych pokarmów w diecie ludzi od zarania wieków. W dzisiejszych czasach obserwuje się malejące spożycie nasion roślin strączkowych na rzecz produktów mięsnych i żywności przetworzonej. Powodem mniejszego zainteresowania są głównie problemy ze strony układu pokarmowego, które występują po zjedzeniu posiłku zawierającego rośliny strączkowe. Jednak istnieje wiele korzyści spożywania tych roślin. Są one bowiem źródłem białka, które jest ważnym składnikiem odżywczym, pełniącym rolę m.in. budulcową. Posiadają duże ilości błonnika, obniżają poziom glukozy oraz lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Bogate są w wiele składników mineralnych (żelazo, magnez, fosfor), witaminy (z grupy B) oraz związki bioaktywne (przeciwutleniacze). Rośliny strączkowe to nie tylko bogate źródło białka, ale także biologicznie aktywnych peptydów. Peptydy bioaktywne obniżają ciśnienie krwi, wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne czy opioidowe. Powstają one na drodze hydrolizy enzymatycznej białek. Hydroliza ta jest wykorzystywana w produkcji suplementów diety oraz nutraceutyków, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Identyfikatory

ISBN: 978-83-66392-59-5
e-ISBN: 978-83-66743-10-6
BPP ID: (59, 49078) wydawnictwo zwarte #49078

Metryki

0
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 stycznia 2023 14:15
Ostatnia aktualizacja:23 stycznia 2023 14:15

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się