Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Chemical composition and microbiological evaluation of essential oil from Hyssopus officinalis L. with white and pink flowers.

Opis bibliograficzny

Chemical composition and microbiological evaluation of essential oil from Hyssopus officinalis L. with white and pink flowers. [AUT. KORESP.] TOMASZ BAJ, [AUT.] IZABELA KORONA-GŁOWNIAK, RADOSŁAW KOWALSKI, ANNA MALM. Open Chemistry 2018 Vol. 16 Issue 1 s. 317-323, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1515/chem-2018-0032
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Open Chemistry 2018 Vol. 16 Issue 1, s. 317-323
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Hyssopus officinalis L. is a common plant that is most usually found in three color forms - f. cyaneus (blue), f. ruber Mill. (purple/pink) and f. albus Alef (white). In the present work, we evaluated the chemical composition and antimicrobial activity of essential oils obtained from Polish-sourced white- and pink-flowered H. officinalis. Gas chromatography-mass spectrometry analysis of the essential oil has shown that both forms of color have a different content of main components. The principle essential oil component of white-flowered H. officinalis L. was pinocamphone (51%), while pink-flowered H. officinalis L. contained almost equal amounts of pinocamphone (28.8%) and isopinocamphone (21.9%). Of note, the essential oil of the pink form was more active against Grampositive bacteria, especially against Bacillus subtilis.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43781) wydawnictwo ciągłe #43781

Metryki

14,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,512
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 maja 2018 10:19
Ostatnia aktualizacja:10 stycznia 2022 12:51

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się