Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Chemistry behind quality – the usability of herbs and spices essential oils analysis in light of sensory studies.

Opis bibliograficzny

Chemistry behind quality – the usability of herbs and spices essential oils analysis in light of sensory studies. [AUT. KORESP.] JACEK ŁYCZKO, [AUT.] ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ, MARIUSZ SKRZYŃSKI, KRZYSZTOF KLISIEWICZ, ANTONI SZUMNY. Food Chem. 2023 Vol. 411 Article number 135537, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2023.135537
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2023 Vol. 411, Article number 135537
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The common protocols for the quality determination of medicinal and aromatic plants (MAPs), including herbs and spices (HSs), are the yield and composition of essential oils (EOs). Meanwhile, studies on the sensory quality of HSs showed that EOs composition does not translate to the profile of volatiles emitted from plants; therefore, they do not provide a background for sensory quality assessment. Thus, in this study, the differences in the composition of the EOs and the patterns of emission of unlimited (pure EOs) or limited (presence of a plant matrix) volatiles by headspace were measured for three chemotypes of mint, namely menthol, carvone, and linalool ones. The results have demonstrated that the presence of a plant matrix may change the contribution of main volatiles even up to 47 percentage points, what allows suggesting that EOs chemical analysis is not a reliable method for the determination of sensory quality of HSs.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50591) wydawnictwo ciągłe #50591

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
8,500
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 maja 2023 11:01
Ostatnia aktualizacja:14 stycznia 2025 15:16

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się