Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Chocolate desserts with ricotta hydrolysates: In vitro study of inhibitory activity against angiotensin‐converting enzyme and cholinesterase.

Opis bibliograficzny

Chocolate desserts with ricotta hydrolysates: In vitro study of inhibitory activity against angiotensin‐converting enzyme and cholinesterase. [AUT. KORESP.] JOANNA KOBUS-CISOWSKA, [AUT.] OSKAR SZACZEPANIAK, DARIA SZYMANOWSKA, MONIKA PRZEOR, MACIEJ JARZĘBSKI, MARTA LIGAJ, ANNA GRAMZA-MICHAŁOWSKA, DOMINIK SZWAJGIER, JOANNA FOKSOWICZ-FLACZYK. J. Food Sci. 2020 Vol. 85 Issue 10 s. 3003-3011, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/1750-3841.15445
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF FOOD SCIENCE 2020 Vol. 85 Issue 10, s. 3003-3011
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Food can be a source of valuable peptides with high bioactivity, which regulate the functioning of cardiovascular and nervous systems. The aim of the study was to evaluate the possibility of usage ricotta after hydrolysis to obtain innovative chocolate desserts. It was shown that the hydrolysis of whey proteins in ricotta had insignificant effect on the texture indices of the products, except gumminess, as it declined to 16% in ricotta samples and to 7% in case of chocolate dessert samples. Confirmed was that the hydrolysis of the ricotta affected the activity of prepared desserts with respect to cholinesterases and angiotensin‐converting enzyme. Enzymatic hydrolysate of ricotta may be consider as a semifinished product of high functional activity, and its further application in dessert production allows to provide novel prohealth new products.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47709) wydawnictwo ciągłe #47709

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,167
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 stycznia 2021 11:13
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się