Ciecierzyca pospolita – warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety (Chickpea – a vegetable recommended to be introduced into one’s diet)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) to warzywo strączkowe należące do rodziny bobowate (Fabaceae). Nazywana jest inaczej grochem włoskim, białym grochem lub pospolicie cieciorką. Jej nasiona zawierają między innymi białko, błonnik, witaminę B, potas, żelazo, fosfor, tryptofan biorący udział w wytwarzaniu serotoniny – neuroprzekaźnika odpowiadającego za zasypianie i regulującego nasz nastrój. Roślinę tę powinny spożywać osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ z powodzeniem może zastąpić białko zwierzęce. Zawiera także błonnik, regulujący przemianę materii i pracę przewodu pokarmowego. Ze względu na niski indeks glikemiczny, hamujący nagłe zmiany poziomu cukru we krwi, polecana jest zwłaszcza diabetykom.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 5 czerwca 2024 07:49 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 5 czerwca 2024 07:49 |