Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Comparative characterization of volatile profiles of French, Italian, Spanish, and Polish red wines using headspace solid-phase microextraction/gas chromatography-mass spectrometry.

Opis bibliograficzny

Comparative characterization of volatile profiles of French, Italian, Spanish, and Polish red wines using headspace solid-phase microextraction/gas chromatography-mass spectrometry. [AUT. KORESP.] ANNA STÓJ, [AUT.] TOMASZ CZERNECKI, DOROTA DOMAGAŁA, ZDZISŁAW TARGOŃSKI. Int. J. Food Prop. 2017 Vol. 20 Sup. 1 s. S830-S845, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1080/10942912.2017.1315590
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD PROPERTIES 2017 Vol. 20 Sup. 1, s. S830-S845
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to investigate whether the wines produced in France, Italy, Spain, and Poland differ in composition of volatile compounds, and whether red wines from Poland can be distinguished from those of other European countries. Thirty-five aroma compounds belonging to several groups – 13 alcohols, 9 acids, 3 aldehydes, 7 esters, 2 ketones, and 1 volatile phenol – were identified in the examined wines. The proportions of volatile compounds in wines from the four selected countries were similar. Statistical analysis revealed significant differences between French, Italian, Spanish, and Polish wines for 3-methylbutan-1-ol, butane-2,3-diol, phenylmethanol, 2-phenylethanol, dodecan-1-ol, propane-1,2,3-triol, diethyl butanedioate, 3-hydroxybutan-2-one, and 4-ethylphenol. In addition, diethyl butanedioate distinguished Polish wines from the other wines. Hierarchical cluster analysis (HCA) showed that the Polish wines were well separated from the other wines.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42859) wydawnictwo ciągłe #42859

Metryki

25,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,845
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 grudnia 2017 08:50
Ostatnia aktualizacja:9 listopada 2021 09:29

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się