Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Comparison of knowledge and dietary habits in a group of healthy and cancer patients.

Opis bibliograficzny

Comparison of knowledge and dietary habits in a group of healthy and cancer patients. [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA KOSTECKA, [AUT.] MONIKA BOJANOWSKA, MONIKA SACHADYN-KRÓL, MARZENA PABICH. W: Food in sustainable world. International Conference “Food in a Sustainable World” accompanying the 20th anniversary celebrations of the Faculty of Science and Biotechnology, University of Life Sciences in Lublin Kraków 2025, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, s. 125-139, 978-83-953897-7-1.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food in sustainable world. International Conference “Food in a Sustainable World” accompanying the 20th anniversary celebrations of the Faculty of Science and Biotechnology, University of Life Sciences in Lublin, s. 125-139
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Cancer and its treatment place a strain on the patient's body. One of the first effects of the disease is weight loss, which is primarily associated with impaired nutrient supply and reduced food intake, which can result in nutritional deficiencies, leading to a poorer response to treatment and a deterioration in the patient's quality of life. For this reason, nutritional intervention is a very important measure, carried out in parallel with conventional treatment. The aim of this study is to compare nutritional knowledge among people diagnosed with cancer and the healthy population. The research tool was a questionnaire based on the KomPAN questionnaire, completed in paper form. The study was conducted between October 2023 and December 2024 on a group of 389 people. Nearly 90% of respondents believed that diet is an etiological factor in cancer, and 84% believed that diet can be a chemopreventive factor (more often among patients than healthy individuals, p<0.05). Almost all respondents (95.5%) believed that cancer patients should not consume highly processed foods containing additives (e.g. nitrates, nitrites, monosodium glutamate, hydrogenated fats, glucose-fructose syrup). Among the products not recommended for cancer patients, respondents indicated heavily salted products and dishes (87%), heavily baked products (82.5%), smoked products (80.5%), cured (78.5%), marinated (75%), repeatedly reheated (72%) and traditionally grilled in smoke (61.5%). On the other hand, among the dietary components beneficial for cancer patients, respondents indicated antioxidants (79.5%) and omega-3 fatty acids (71%), vitamins C and E (59%), bioactive substances, including coenzyme Q10, polyphenols, phytosterols (58%).

Open Access

Tryb dostępu: witryna wydawcy Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

ISBN: 978-83-953897-7-1
BPP ID: (59, 51286) wydawnictwo zwarte #51286

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 września 2025 13:26
Ostatnia aktualizacja:25 września 2025 13:27

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się