Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Comparison of selected parameters related to food safety of fallow deer and beef uncured fermented sausages with freeze-dried acid whey addition.

Opis bibliograficzny

Comparison of selected parameters related to food safety of fallow deer and beef uncured fermented sausages with freeze-dried acid whey addition. [AUT.] ANNA KONONIUK, [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA KARWOWSKA. Meat Sci. 2020 Vol. 161 Article 108015, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.meatsci.2019.108015
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MEAT SCIENCE 2020 Vol. 161, Article 108015
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study determines the possibility of using freeze-dried acid whey as an alternative to nitrate/nitrite in fermented sausages made from fallow deer meat. The study compared the parameters related to food safety as well as the content of biogenic amines (BAs) in the sausages made from beef meat and fallow deer meat. The results showed slight differences in the physicochemical parameters between these two types of sausages. Stuffings as well as sausages made from fallow deer meat had a significantly (P ≤ .05) higher content of lactic acid bacteria than the beef variants. In addition, depending on the type of meat and additives used, differences were noted in the tested BAs and total BAs. In the case of fallow deer stuffings worse results were observed for food safety-related parameters. Addition of acid whey had a similar effect on the tested parameters as nitrate/nitrite, besides limiting the formation of BAs.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46310) wydawnictwo ciągłe #46310

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,209
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 stycznia 2020 12:23
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się