Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Comparison of the course of pathogenesis caused by Verticillium dahliae (Kleb.) and Phytophthora cactorum (Lebert and Cohn) J. Schröt in three strawberry cultivars under in vitro selection.

Opis bibliograficzny

Comparison of the course of pathogenesis caused by Verticillium dahliae (Kleb.) and Phytophthora cactorum (Lebert and Cohn) J. Schröt in three strawberry cultivars under in vitro selection. [AUT. KORESP.] WOJCIECH MARECKI, [AUT.] JADWIGA ŻEBROWSKA. Acta Sci Pol., Hortorum Cultus 2025 Vol. 24 Iss. 5 s. 89-104, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/asphc.2025.5542
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus 2025 Vol. 24 Iss. 5, s. 89-104
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The strawberries are more or less susceptible to Verticillium dahliae and Phytophthora cactorum, that’s why a constant need to expand knowledge about the mechanisms of resistance to diseases caused by these fungi is requied. In the present study, the course of pathogenesis caused by V. dahliae and P. cactorum in three strawberry cultivars, i.e., Elsanta, Feltar and Teresa, was compared under in vitro selection. The results showed that the extent and rate of development of disease symptoms were mostly insignificantly differentiated on subsequent observation dates. The resemblance observed in Verticillium wilt and phytophthorosis course within each microclone suggested the occurrence of a similar genetic mechanism of resistance response to both fungi. The likeness of average susceptibility to both pathogenic fungi evaluated with McKinney Disease Index (DI%) corresponded with the genetic similarity on the DNA level, which was estimated between selected submicroclones resistant to pathogens within each microclone. The microclone most susceptible to V. dahliae and to P. cactorum was Teresa (DI = 34.02%; 43.53%, respectively), whereas the lowest susceptibility to V. dahliae was observed in Elsanta microclone (DI = 29.85%). The microclone Feltar was considered to be the least susceptible to P. cactorum (DI = 19.50%). Moreover, a strong positive correlation was observed for the extent as well as for the rate between the development of both diseases in each microclone. Heritability in a broad–sense (h2bs) of the extent and rate of development of both pathogeneses reached values above 70%, which revealed the strong genetic determination of the resistance response to both pathogens in the analysed cultivars.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53159) wydawnictwo ciągłe #53159

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,700
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 listopada 2025 09:46
Ostatnia aktualizacja:14 listopada 2025 09:46

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się