Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Opis bibliograficzny

Comprehensive insight into the food safety climate in Central and Eastern Europe. [AUT. KORESP.] IGOR TOMASEVIC, [AUT.] DANIJELA BURSAĆ KOVAČEVIĆ, ANET REŽEK JAMBRAK, SZENDRŐ ZSOLT, ANTONELLA DALLE ZOTTE, ALEKSANDRA MARTINOVIĆ, MIRKO PRODANOV, BARTOSZ SOŁOWIEJ, ALEKSANDRA SIRBU, JONEL SUBIĆ, SVETLANA ROLJEVIĆ, ANASTASIA SEMENOVA, MIRO KROČKO, VIERA DUCKOVA, ANDRIY GETYA, OKSANA KRAVCHENKO, ILIJA DJEKIC. Food Control 2020 Vol. 114 Article 107238, il., bibliogr. DOI: 10.1016/j.foodcont.2020.107238
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CONTROL 2020 Vol. 114, Article 107238
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This investigation provides an important insight into the Central and Eastern European food industry, beyond traditional food safety management and reflects on its food safety (FS) climate or the human route of its FS culture. Investigation was conducted in 10 Central and Eastern European countries involving more than 500 food companies. Overall FS climate was assessed as good. The availability of infrastructure was perceived the same in all countries although “resources” was the lowest scored climate component. Uncertainty avoiding national cultures had a stronger preference towards written FS procedures and instructions. FS climate was better assessed in bigger companies because small companies observed weaker availability of resources, smaller number of procedures and instructions and reduced risk awareness. FS communication and commitment were not affected by company size. The share of food companies without FS system was five times higher in small compared to big companies. No effect of FS management level or riskiness level on FS climate scores was apparent. Food companies seemed to avoid problems in cooperation and trust between FS leaders and other employees, since they have perceived FS climate similarly. The strongest FS climate segmentation in Central and Eastern Europe food companies was observed in terms of the EU membership status. EU operating food companies managed to develop a very good and distinctive FS climate, with better-perceived leadership, communication, commitment, resources and risk awareness than non-EU food companies. Transitional economic environment of non-EU countries have undesirably influenced the organisational and technological support in their companies and employees perceptions of FS climate.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46612) wydawnictwo ciągłe #46612

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,548
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 kwietnia 2020 11:12
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się