Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Content of selected inorganic compounds in the eggs of hens kept in two different systems: organic and battery cage.

Opis bibliograficzny

Content of selected inorganic compounds in the eggs of hens kept in two different systems: organic and battery cage. [AUT.] EDYTA SZYMANEK, [AUT. KORESP.] KATARZYNA ANDRASZEK, [AUT.] DOROTA BANASZEWSKA, KAMIL DRABIK, JUSTYNA BATKOWSKA. Archives of Animal Breeding - Arch. Tierz. 2019 Vol. 62 Issue 2 s. 431-436, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5194/aab-62-431-2019
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Recent years have seen increased interest in the influence of bioactive dietary components on humangenes and gene expression. A good source of many bioactive substances is the chicken egg. The egg is consideredto be an excellent food provided by nature. It is a good source of nutrients such as vitamins A, B2, B6, B12, D,E and K, as well as elements including phosphorus, selenium, iron, zinc, magnesium and calcium. The researchmaterial use in this study consisted of eggs from hens kept in two different systems: organic and battery cages.The content of calcium (Ca), magnesium (Mg) and zinc (Zn) was determined in the egg contents – in the yolkand white respectively. The content of elements was determined by atomic absorption spectrometry (AAS) usingan AA280 FS spectrometer with the automatic dilution of standards and samples. The eggs from the organicallyraised hens had a higher calcium, magnesium and zinc content. The greater variation in the Ca, Mg and Zncontent in the organic eggs is due to the more individualized feeding system. The rearing system of the henssignificantly affects the concentration of elements in the egg. The results of this research indicate that eggs fromorganic farming systems have a richer chemical composition in terms of the content of nutrients such as calcium,magnesium and zinc compared with eggs obtained from caged hens. Therefore, consumers purchasing eggsshould consider the system in which the hens were reared, as eggs can be a valuable source of these elements inthe diet.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45651) wydawnictwo ciągłe #45651

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,991
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 lipca 2019 10:26
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:31

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się