Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Contribution of mycorrhizae to sustainable and ecological agriculture: a review.

Opis bibliograficzny

Contribution of mycorrhizae to sustainable and ecological agriculture: a review. [AUT. KORESP.] AGNIESZKA JAMIOŁKOWSKA, BARBARA SKWARYŁO-BEDNARZ, ALI HAMOOD THANOON, [AUT.] WERONIKA KURSA. Int. Agrophys. 2021 Vol. 35 Iss. 4 s. 331-341, il., bibliogr., sum. DOI: 10.31545/intagr/144249
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Agrophysics 2021 Vol. 35 Iss. 4, s. 331-341
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the paper is to discuss, on the basis of the recent scientific literature, the potential of mycorrhizae as an important biological factor supporting crop production. Mycorrhizal symbiosis is a multifunctional phenomenon, therefore it should play an important role in sustainable and organic agriculture, but it is still underused. The article focuses on the influence of mycorrhizae on nutrient uptake by plants, as well as exploring the importance of mycorrhizal fungi in promoting plant growth and improving yield quality. Mycorrhizal fungi are factors which limit plant stresses, thereby indirectly contributing to a reduction in the consumption of agrochemicals. The results of many studies show that mycorrhizal symbiosis plays an important role in essential ecosystem processes by regulating the microbiological relationships in the soil, thereby creating a permanent soil structure and protecting it from air and water erosion. The detailed functioning and regulation of these mycorrhizosphere processes and their significance for plants are widely described in the scientific literature, however, the use of mycorrhizae in agriculture is still insufficient. Particular attention should be paid to the potential benefits of mycorrhizae in sustainable agriculture, as well as for ecological and safe plant production.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49091) wydawnictwo ciągłe #49091

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,627
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 grudnia 2021 08:32
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się