Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Corn starch and methylcellulose edible films incorporated with fireweed (Chamaenerion angustifolium L.) extract: Comparison of physicochemical and antioxidant properties.

Opis bibliograficzny

Corn starch and methylcellulose edible films incorporated with fireweed (Chamaenerion angustifolium L.) extract: Comparison of physicochemical and antioxidant properties. [AUT. KORESP.] DARIUSZ KOWALCZYK, [AUT.] URSZULA SZYMANOWSKA, TOMASZ SKRZYPEK, MONIKA BASIURA-CEMBALA, MAŁGORZATA MATERSKA, KATARZYNA ŁUPINA. Int. J. Biol. Macromol. 2021 Vol. 190 s. 969-977, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2021.09.079
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The properties of edible films derived from corn starch (CS) and methylcellulose (MC) supplemented with fireweed extract (FE; 0.0125-0.05% w/w) were analyzed. Due to their more crystalline structure, the MC films were significantly stronger (~26 MPa) than the CS films (~4 MPa). In turn, CS produced films with lower water vapor permeability (WVP, 50.12-51.74 vs. 56.52-59.10 g mm m−2 d−1 kPa−1). The hydrothermally-disrupted starch granules contributed to high roughness and opacity of the CS films. The FE-supplemented films exhibited an intensive yellow color and improved the UV-absorbing effect. FE delayed starch retrogradation, as indicated by the reduced crystallinity and slightly improved transparency of the CS films. Incorporation of FE significantly enhanced the released radical scavenging activity (RSA) of the films, while did not affect the WVP and mechanical properties. Due to better FE-trapping capacity, the CS-based films exhibited lower antioxidant activity (RSA60min = 2.21-19.75%) as compared to the MC counterparts (RSA60min = 4.87-38.31%).

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48733) wydawnictwo ciągłe #48733

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
8,025
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 września 2021 13:46
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się