Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Could fructan sources in strawberry matrix be more effective as a tool for improvement of bone structure than these compounds added to diet alone? – Study on osteopenic rat model.

Opis bibliograficzny

Could fructan sources in strawberry matrix be more effective as a tool for improvement of bone structure than these compounds added to diet alone? – Study on osteopenic rat model. [AUT. KORESP.] KINGA TOPOLSKA, [AUT.] RADOSŁAW PIOTR RADZKI, AGNIESZKA FILIPIAK-FLORKIEWICZ, MAREK BIEŃKO, ADAM FLORKIEWICZ, EWA CIEŚLIK. AAEM. Ann. Agric. Environ. Med. 2020 Vol. 27 Nr 1 s. 19-28, il., bibliogr., sum. DOI: 10.26444/aaem/108656
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Introduction. Osteoporosis, a disease associated with ovarian hormone deficiency following menopause, is the most common cause of age-related bone loss. Although an optimal intake of Ca is vital – both bone accretion during growth and maintenance in adult life – a great percentage of the population consumes far below the recommended amounts of this mineral. On the other hand, there are evidences that fructans enhance not only Ca absorption, but bone calcium as well. Objective. In the knowledge that estrogen deficiency and insufficient Ca in the diet during postmenopause cause serious problems with resultant osteoporosis, the aim of this study is to assess the effects of a diet enriched in fructan-containing sources alone, or in the “strawberry matrix”, on the structure of bone in OVX rats under calcium hypoalimentation. Materials and method. Experimental animals were female Wistar rats, sham-operated or ovariectomized. The treatment with Ca-restricted diets also contained one of the sources of fructan (Jerusalem artichoke, yacon, Beneo Orafti Synergy1), in the amount providing 8% of fructans. Femur architecture of rats was assessed by tomography and Ca content by the AAS method. Results. Ovariectomy led to a significant decrease in femoral Ca content, total mineral content and bone density of rats. This study shows that a diet containing inulin-type fructan (especially as a component of strawberry product) improved bone quality (i.e. increase in Ca content in femur, total density in middle part of bone, as well as decrease of endosteal circumference) in OVX rats under calcium hypoalimentation. Conclusions. These findings suggest that a fructan-enriched diet could be potentially useful for postmenopausal osteoporosis. It is important to determine an optimal dietary level of fructan with the long-term goal of developing a dietary strategy in osteoporosis prevention.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46591) wydawnictwo ciągłe #46591

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,447
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 marca 2020 08:34
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się