Czy pandemia covid-19 wpłynęła na sposób żywienia dzieci w wieku przedszkolnym chorujących na alergie pokarmowe? (Has the covid-19 pandemic affected the nutrition of pre-school-age children with food allergies?)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Wprowadzenie. Alergia pokarmowa wymaga wprowadzenia diety eliminacyjnej i jej restrykcyjnego przestrzegania. W przypadku małych dzieci za kontrolę diety odpowedzialni są rodzice. Celem prezento- wanych badań było określenie czy pandemia COVID-19 wpłynęła na sposób żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, które chorują na alergię pokarmową. Do badania zaproszono rodziców dzieci w wieku przedszkolnym (3 ÷ 6 lat), które mają zdiagnozowaną alergię pokarmową i uczęszczają do przedszkoli prowadzonych przez miasto Lublin. W badaniu wzięły udział matki 151 dzieci, wypełniły one kwestiona- riusz ankiety składający się z dwóch części. Część pierwsza oparta została na kwestionariuszu KomPAN oceniającym częstotliwość spożycia produktów i potraw, druga część badała zmiany w sposobie żywienia podczas pandemii COVID-19. Wyniki i wnioski. Najczęstszymi alergenami w badanej grupie były białka mleka krowiego, orzechy, białka jaja kurzego, owoce drobnopestkowe, kakao, seler i cytrusy. 2/3 matek zadeklarowało, że zawsze przestrzega diety eliminacyjnej. Co 10. ankietowana twierdziła, że sporadycznie zdarzają się odstępstwa od diety, natomiast pozostałe matki nie przestrzegały stale diety eliminacyjnej. Problem z dostępem do lekarza pediatry, lekarza specjalisty lub dietetyka w czasie trwania pandemii COVID-19 według 1/3 matek był przyczyną trudności w prawidłowym komponowaniu diety i przyczynił się do popełniania błędów lub częstszych odstępstw od diety. Co 5. respondentka twierdziła, że praca zdalna powodowała brak czasu na gotowanie i częstsze korzystanie z gotowej żywności i tym samym trudniejsze przestrzeganie eliminacji alergenów z diety dziecka. Jak pokazały przeprowadzone badania, brak czasu i trudność w dostępie do podstawowej i specjalistycznej opieki medycznej powodował, że w okresie pandemii dzieci częściej spo- żywały żywność o właściwościach alergizujących.
Background. A food allergy requires thatan elimination diet be started and strictly followed. In the case of young children, responsibility for controlling the diet rests on parents. The aim of the presented research was to determine whether the Covid-19 pandemic influenced the diets of preschool-age children suffering from food allergies. Parents of preschool children (3 ÷ 6 years old) diagnosed with a food allergy and attending kindergartens run by the city of Lublin were invited to participate in the study. The mothers of 151 children, who took part in the study, completed a questionnaire consisting of two parts. The first part was based on the KomPAN questionnaire assessing the frequency of consumption of products and dishes, the second part examined changes in diets during the Covid-19 pandemic. Results and conclusions. The most common allergens in the studied group were cow’s milk proteins, nuts, hen’s egg whites, small-seeded fruit, cocoa, celery and citrus fruit. Two-thirds of the mothers de- clared that they always followed an elimination diet. Every tenth respondent claimed that there were occa- sional deviations from their diet, while the other mothers did not follow an elimination diet on a daily basis. The problem with access to a pediatrician, specialist doctor or dietitian during the Covid-19 pan- demic, according to one-third of the mothers, was the cause of difficulties in the correct composition of a diet and contributed to mistakes or more frequent deviations from their diet. Every fifth respondent claimed that remote work resulted in the lack of time for cooking and more frequent use of ready-made food, consequently, making it more difficult to eliminate allergens from the child’s diet. As showed by the research, the lack of time and the difficulty in accessing basic and specialized medical care meant that during the pandemic, children more often consumed food having allergenic properties.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 19 grudnia 2023 13:45 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 28 sierpnia 2025 09:21 |