Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Date of harvesting affects yields and quality of Origanum vulgare ssp. hirtum (Link) Ietswaart.

Opis bibliograficzny

Date of harvesting affects yields and quality of Origanum vulgare ssp. hirtum (Link) Ietswaart. [AUT.] BEATA KRÓL, [AUT. KORESP.] BARBARA KOŁODZIEJ, [AUT.] BOGDAN KĘDZIA, ELŻBIETA HOŁDERNA-KĘDZIA, DANUTA SUGIER, KATARZYNA LUCHOWSKA. J. Sci. Food Agric. 2019 Vol. 99 Issue 12 s. 5432–5443, il. bibliogr., sum. DOI: 10.1002/jsfa.9805
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of the Science of Food and Agriculture 2019 Vol. 99 Issue 12, s. 5432–5443
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

BACKGROUND The aim of this experiment was to determine the essential oil, flavonoid and phenolic acid contents as well as yields of raw material collected from different morphological parts of Greek oregano in five consecutive developmental stages. Antibacterial and antifungal properties of methanol and hexane extracts from the aerial parts of Greek oregano were assessed as well. RESULTS The findings showed that Greek oregano grown in the cool climate of central Europe had a considerable variation in the essential oil yield and chemical composition related to the harvesting stage. Forty volatile compounds were detected in essential oils, with the highest amount of carvacrol, thymol, p‐cymene and γ‐terpinene, constituting in total from 90.72 to 92.9%. CONCLUSION Different morphological parts of the plants contained different amounts of essential oils, with dominant amounts in the flowers. The essential oil content systematically increased, reaching its maximum in the full blooming period. In that phase, the plants produced the highest yields of aboveground parts and provided approximately 190 L ha−1 of essential oils. Mainly owing to its content of phenolic compounds, the Greek oregano raw material exhibited relatively high antioxidant activity. The data obtained clearly showed the inhibitory activity of methanol and hexane extracts against pathogenic bacteria and fungi. © 2019 Society of Chemical Industry

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45739) wydawnictwo ciągłe #45739

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,614
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 sierpnia 2019 10:52
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 09:24

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się