Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Detection and differentiation of volatile compound profiles in roasted coffee arabica beans from different countries using an electronic nose and GC-MS.

Opis bibliograficzny

Detection and differentiation of volatile compound profiles in roasted coffee arabica beans from different countries using an electronic nose and GC-MS. [AUT. KORESP.] MAREK GANCARZ, [AUT.] BOHDAN DOBRZAŃSKI JR, TOMASZ ONISZCZUK, MACIEJ COMBRZYŃSKI, DANIEL ĆWIKŁA, [AUT. KORESP.] ROBERT RUSINEK. Sensors (Basel) 2020 Vol. 20 Iss. 7 Article number 2124, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/s20072124
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
SENSORS 2020 Vol. 20 Iss. 7, Article number 2124
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This paper describes the possibility of electronic nose-based detection and discrimination of volatile compound profiles of coffee from different countries roasted in a Gothot roaster under identical time and thermal regimes. The material used in the study was roasted Arabica coffee beans from Brazil, Ethiopia, Guatemala, Costa Rica, and Peru. The analyses were carried out with the use of the Agrinose electronic nose designed and constructed at the Institute of Agrophysics of the Polish Academy of Sciences in Lublin. The results of the volatile compound profile analysis provided by the Agrinose device were verified with the GC-MS technique. Chemometric tests demonstrated a dominant role of alcohols, acids, aldehydes, azines, and hydrazides in the coffee volatile compound profile. The differences in their content had an impact on the odor profile of the coffees originating from the different countries. High content of pyridine from the group of azines was detected in the coffee from Peru and Brazil despite the same roasting conditions. The results of the Agrinose analysis of volatile substances were consistent and correlated with the GC-MS results. This suggests that the Agrinose is a promising tool for selection of coffees based on their volatile compound profile.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46679) wydawnictwo ciągłe #46679

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,576
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 kwietnia 2020 10:27
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się