Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Detection and measurement of aroma compounds with the electronic nose and a novel method for MOS sensor signal analysis during the wheat bread making process.

Opis bibliograficzny

Detection and measurement of aroma compounds with the electronic nose and a novel method for MOS sensor signal analysis during the wheat bread making process. [AUT. KORESP.] MAREK GANCARZ, [AUT.] URSZULA MALAGA-TOBOŁA, ANNA ONISZCZUK, SYLWESTER TABOR, TOMASZ ONISZCZUK, MARZENA GAWRYSIAK-WITULSKA, [AUT. KORESP.] ROBERT RUSINEK. Food Bioprod. Process. 2021 Vol.127 s. 90-98. DOI: 10.1016/j.fbp.2021.02.011
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food and Bioproducts Processing 2021 Vol.127, s. 90-98
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Characteristic aroma compounds are emitted in each of the three main stages of bread production. The present study consisted in detection and measurement of odors emitted during the dough fermentation and bread baking processes with use of metal oxide (MOS) sensors and identification of aroma compounds using gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS). The generated sensorgrams were analyzed using a new determination method based on three parameters read from the sensorgram. Groups of volatile compounds characteristic for the dough fermentation stage, i.e. alcohols, aldehydes, esters, ketones, acids, for the baking process, i.e. pyridines, hydrocarbons, amides, were determined. The investigations and statistical analysis of the results revealed the responses of the electronic nose and its potential to be used for detection of volatile organic compounds generated during bread production. The study indicates that the use of three sensorgram parameters yields precise identification of the type and stage of the process.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48606) wydawnictwo ciągłe #48606

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,105
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 września 2021 09:39
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się