Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Determination of viscoelastic and physicochemical interactions of dextran type exopolysaccharides (EPS) with different starch samples.

Opis bibliograficzny

Determination of viscoelastic and physicochemical interactions of dextran type exopolysaccharides (EPS) with different starch samples. [AUT.] HANDE GOKCAN, DUYGU OZMEN, MERAL YILDIRIM YALCIN, ENES DERTLI, [AUT. KORESP.] OMER SAID TOKER, [AUT.] MONIKA SUJKA. Sustainability 2023 Vol. 15 Issue 6 Article number 4934, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/su15064934
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Sustainability 2023 Vol. 15 Issue 6, Article number 4934
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In this study, the rheological properties of three distinct dextrans with different levels of (1 → 6)-linked α-D-glucose/(1 → 3)-linked α-D-glucose units from three lactic acid bacteria (LAB) strains were determined. Dextran PDER21 was further selected following the rheological measurements and its interactions with maize, wheat and waxy maize starches were determined by characterizing the viscoelastic and pasting properties of the dextran–starch mixtures. Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy analysis was also applied to unveil this interaction. The presence of dextran PDER21 in the standard maize starch increased the elastic behavior, while its increased amounts enhanced the elastic properties of wheat and waxy maize starches. The temperature sweep test showed the solid-like property of starch–dextran mixtures in the studied temperature range (4–70 °C). Dextran PDER21 affected the pasting properties of starches. Especially, high levels of the peak, through and final viscosity values were reached with the blends of standard maize starch–1% dextran, wheat starch–0.5% dextran and waxy maize starch–0.5% dextran PDER21. Finally, the interactions were also confirmed by FTIR analysis as no alterations in the starch FTIR spectra were observed at different levels of dextran in different starch samples.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50473) wydawnictwo ciągłe #50473

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,300
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 marca 2023 09:42
Ostatnia aktualizacja:22 czerwca 2024 10:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się