Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Development and process optimization of a ready-to-eat snack from rice-cowpea composite by a twin extruder.

Opis bibliograficzny

Development and process optimization of a ready-to-eat snack from rice-cowpea composite by a twin extruder. [AUT.] ABIODUN AFOLABI OKUNOLA, EWHORITSEMOGHA PRISCILLA DOTTIE, [AUT. KORESP.] OLUMUYIWA ISAAC MOSES, [AUT.] TIMOTHY ADEKANYE, E. OKONKWO CLINTON, MOHAMMAD KAVEH, MARIUSZ SZYMANEK, CHARITY O. AREMU. Processes 2023 Vol. 11 Iss. 7 Article number: 2159, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/pr11072159
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Processes 2023 Vol. 11 Iss. 7, Article number: 2159
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

A central composite rotatable design with four independent variables viz. blend ratio (broken rice flour and cowpea flour): 90:10–70:30, moisture content (10–18% wet basis), barrel temperature (110–150 °C), and screw speed (280–360 rpm) were varied in the development of ready-to-eat snacks using a twin extruder for a broken rice–cowpea product. The effects of the independent variables on specific mechanical energy, water absorption index, water solubility index, total color, hardness, bulk density, expansion ratio, and overall acceptability of the extruded snack were investigated using regression analysis. The results showed that the physical qualities of the ready-to-eat snacks were significantly affected by the extrusion parameters (i.e., blend ratio, barrel temperature, moisture content, and screw speed). From the findings, it was observed that screw speed and moisture contents affected hardness, while water absorption index was affected by all the extrusion parameters. However, the water solubility index and overall acceptance were majorly affected by the moisture content; extrudate produced with barrel ratio of 85:15, 12% moisture content, barrel temperature of 140 °C, and screw speed of 300 rpm was the most acceptable, at 6.73 on a 9 point hedonic scales. The blend ratio and barrel temperature influenced the expansion. Furthermore, the combination of cowpea and broken rice to produce nutritious ready-to-eat snacks has high acceptability and is a promising panacea for food security.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50781) wydawnictwo ciągłe #50781

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,800
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 sierpnia 2023 08:25
Ostatnia aktualizacja:28 czerwca 2024 08:13

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się