Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Dietary Fiber Content and Its Role in the Nutritional Therapy of Gastrointestinal Diseases – A Review of Recent Studies.

Opis bibliograficzny

Dietary Fiber Content and Its Role in the Nutritional Therapy of Gastrointestinal Diseases – A Review of Recent Studies. [AUT. KORESP.] MONIKA SACHADYN-KRÓL, [AUT.] MAŁGORZATA KOSTECKA, MONIKA BOJANOWSKA, MARZENA PABICH. W: Food in sustainable world. International Conference “Food in a Sustainable World” accompanying the 20th anniversary celebrations of the Faculty of Science and Biotechnology, University of Life Sciences in Lublin Kraków 2025, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, s. 184-202, 978-83-953897-7-1.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food in sustainable world. International Conference “Food in a Sustainable World” accompanying the 20th anniversary celebrations of the Faculty of Science and Biotechnology, University of Life Sciences in Lublin, s. 184-202
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Dietary fiber is a critical component of nutritional therapy for gastrointestinal (GI) disorders and is increasingly recognized as a therapeutic adjunct. This review summarizes recent evidence (2020– 2024) on fiber intake in inflammatory bowel disease (IBD), irritable bowel syndrome (IBS), and di- verticular disease, based on a literature review of clinical studies, meta-analyses, and guidelines. In IBD, high-fiber diets have shown beneficial effects with differences between Crohn’s disease (CD) and ulcerative colitis (UC). A recent meta-analysis in CD found that high fiber intake is safe and associated with prolonged remission, although some CD patients report fiber-related symptom exac- erbation. In UC, fiber-rich diets (especially soluble fiber) have been linked to reduced inflammation and sustained remission (for example, a low-fat, high-fiber diet improved quality of life in UC patients in remission). In IBS, soluble fiber (e.g., psyllium) significantly alleviates symptoms, particularly in constipation-predominant IBS, whereas insoluble fiber is often ineffective or poorly tolerated. For diverticular disease, high fiber intake remains a mainstay of therapy: guidelines recommend gradually increasing fiber to reduce symptoms and prevent diverticulitis, and recent studies associate high fiber diets with lower diverticulitis risk. In conclusion, dietary fiber is a valuable component of nutritional therapy across these gastrointestinal conditions, but its role is nuanced. Tailoring the type and amount of fiber to the specific disease (e.g., CD vs UC) and individual tolerance is crucial to maximize ben- efits and minimize adverse effects

Identyfikatory

ISBN: 978-83-953897-7-1
BPP ID: (59, 51401) wydawnictwo zwarte #51401

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 października 2025 13:49
Ostatnia aktualizacja:14 października 2025 13:49

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się