Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Dietary fiber with functional properties counteracts the thwarting effects of copper nanoparticles on the microbial enzymatic activity and short-chain fatty acid production in the feces of rats.

Opis bibliograficzny

Dietary fiber with functional properties counteracts the thwarting effects of copper nanoparticles on the microbial enzymatic activity and short-chain fatty acid production in the feces of rats. [AUT. KORESP.] JERZY JUŚKIEWICZ, [AUT.] BARTOSZ FOTSCHKI, ANNA STĘPNIOWSKA, EWELINA CHOLEWIŃSKA, DOROTA NAPIÓRKOWSKA, ALEKSANDRA MARZEC, ŁUCJA BRZUZAN, JOANNA FOTSCHKI, EWA ŻARY-SIKORSKA, KATARZYNA OGNIK. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2024 Vol. 74 nr 4 s. 363-375, il., bibliogr., sum. DOI: 10.31883/pjfns/194694
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POLISH JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION SCIENCES 2024 Vol. 74 nr 4, s. 363-375
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The present study aimed to scrutinize the hypothesis that the dietary addition of fiber with functional properties would prevent the thwarting effects of copper nanoparticles (Cu-NP) on fecal microbial metabolic activity. The Wistar rats were fed for 6 weeks with diets with two different contents of Cu-NP (a recommended dose of 6.5 mg/kg or doubled) and four sources of dietary fiber: control – cellulose; and experimental – pectin, inulin, and psyllium. The activity of bacterial enzymes and short-chain fatty acids (SCFA) production were analyzed in the excreted feces collected on subsequent days of feeding. The inclusion of Cu-NP to the diet, especially in the higher dose tested, resulted in a rapid reduction in the fecal microbial enzymatic activity after only the first day of feeding. The addition of functional fiber to diets containing Cu-NP enhanced bacterial α-glucosidase, β-glucosidase, β-glucuronidase, α-arabinofuranosidase activity and SCFA production vs. diets with control cellulose. That effect was most rapidly evident with pectin, while the effect of inulin or psyllium addition exceeded that of pectin only in some cases, i.e., α-glucosidase activity as well as content of propionic and butyric acids. In conclusion, the high potential of dietary functional fiber in reducing the suppressive effect of Cu-NP on the intestinal microbiota activity should be recognized.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52358) wydawnictwo ciągłe #52358

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,300
Impact Factor
Q3
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 stycznia 2025 09:39
Ostatnia aktualizacja:27 stycznia 2025 09:39

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się