Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Dietary linseed with apple pomace and milk thistle improves fatty acids profile of pork and its oxidative status.

Opis bibliograficzny

Dietary linseed with apple pomace and milk thistle improves fatty acids profile of pork and its oxidative status. [AUT.] M. KASPROWICZ-POTOCKA, [AUT. KORESP.] A. ZAWORSKA-ZAKRZEWSKA, [AUT.] D. ŁODYGA, A. LUDWICZAK, J. SKŁADANOWSKA-BARYZA, A. CIEŚLAK, A. CZECH, G. CIELEŃ, M. MUZOLF-PANEK, E. SELL-KUBIAK. Livest. Sci. (Print) 2025 Vol. 302 Article number: 105831, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.livsci.2025.105831
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Livestock Science (d. Livestock Production Science) 2025 Vol. 302, Article number: 105831
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Pork is a major source of dietary fat but has a poor n-6/n-3 polyunsaturated fatty acid (PUFA) ratio. Feeding n-3 PUFA-rich sources to pigs can improve this ratio, but it may also lead to oxidation-related changes affecting meat quality and shelf life. The study investigated the effect of dietary mixture (LAM) composed of linseed, apple pomace, and milk thistle on the growth performance, fatty acid content, and health status of fattening pigs. Ninety pigs (31 kg of body weight) were divided into three groups: Control (CON) - diet without LAM, LAM-F and LAM-GF with 5 % LAM supplement during the finisher phase only or in grower and finisher, respectively. At the end of the experiment, 14 pigs per group were slaughtered, and muscle samples were analysed for fatty acid composition, oxidative stability, and quality parameters. Daily weight gain were similar in total fattening period (P > 0.05). LAM supplementation increased n-3 PUFA content and reduced the n-6/n-3 ratio in meat. Moreover, the LAM diet improved liver antioxidant enzyme activity, but LAM-F pigs had higher malondialdehyde levels in the blood, indicating more pronounced lipid oxidation. LAM also reduced inflammatory markers (interleukins) and increased antioxidant-related compounds in the liver and blood, suggesting health benefits, increased the change in thaw loss, and tenderness of meat stored for 3 or 7 days under refrigerated conditions. The LAM diet effectively improved the fatty acid profile of pork and enhanced oxidative stability and immune function without negatively affecting growth performance.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53060) wydawnictwo ciągłe #53060

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,900
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 października 2025 12:03
Ostatnia aktualizacja:20 października 2025 12:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się