Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Differences in physico-chemical parameters of goat milk depending on breed type, physiological and environmental factors.

Opis bibliograficzny

Differences in physico-chemical parameters of goat milk depending on breed type, physiological and environmental factors. [AUT.] JOANNA BARŁOWSKA, ROBERT PASTUSZKA, [AUT. KORESP.] JOLANTA KRÓL, [AUT.] ANETA BRODZIAK, ANNA TETER, ZYGMUNT LITWIŃCZUK. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 2020 Vol. 44 Issue 3 s. 720-728, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3906/vet-1912-102
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES 2020 Vol. 44 Issue 3, s. 720-728
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of the research was to analyse the technological parameters of milk and assess the impact of selected factors, i.e. the genetic group of goats (improved goats—Saanen crosses vs various crossbreds of unknown genetic origin—breedless goats with different coat for which no breeding books were kept), production season (winter, spring/summer, and autumn), which was associated with the stage of lactation (1, 2, and 3), the region where the goats were raised (upland or mountainous areas) and daily yield (< 1.0, 1.0–2.0, or > 2.0 kg). A total of 480 milk samples were evaluated (203 milk samples from Saanen crosses and 277 from various crossbreds of unknown genetic origin). The milk was tested for proximate chemical composition, casein content, active and potential acidity, coagulation time, and heat stability. All factors analysed were found to significantly affect daily milk yield, potential acidity and composition (contents of fat, nonfat dry matter, total protein, and casein). Goat crossbreds of unknown genetic origin produced milk with better chemical composition, i.e. higher contents of fat, nonfat dry matter, total protein, and casein, and technological parameters - higher heat stability (despite lower daily yield) than Saanen crosses, especially in autumn (end of lactation). The region of production was also significant. Goats raised in mountainous areas produced milk with a more favourable chemical composition, i.e. higher content of dry matter and protein, including casein, but with lower heat stability, in most cases irrespective of the production season. As daily milk yield increased, there was a decrease in the content of fat and nonfat dry matter, including total protein and casein, as well as a reduction in the rennet clotting time. Analysed factors and their interactions play an important role in shaping the chemical composition of goat milk and determine its technological usefulness.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46910) wydawnictwo ciągłe #46910

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,581
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 czerwca 2020 10:36
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się