Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Different dietary ratios of arginine, methionine and lysine for turkeys: effects on whole-body composition and nutrient utilization efficiency in the early growth stage.

Opis bibliograficzny

Different dietary ratios of arginine, methionine and lysine for turkeys: effects on whole-body composition and nutrient utilization efficiency in the early growth stage. [AUT. KORESP.] DARIUSZ MIKULSKI, [AUT.] KATARZYNA OGNIK, MARZENA MIKULSKA, JAN JANKOWSKI. Ann. Anim. Sci. 2022 Volume 22 Issue 4 s. 1341–1350, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2022-0024
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2022 Volume 22 Issue 4, s. 1341–1350
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

he growth rate, tissue development and health status of turkeys are affected by the dietary supply of essential amino acids (aas) such as lysine (Lys), methionine (Met) and arginine (Arg). According to various guidelines, the diets fed to turkeys in the first 4 weeks of the rearing period should contain 1.60–1.76% lys, 1.60–1.80% arg and 0.55–0.70% met. this study investigated the effects of different ratios of arg and met in starter diets with 1.60% of lys content, i.e. a low level, on the whole-body composition of turkeys and nutrient retention efficiency. The experiment lasted for 28 days and it had a two-factorial randomized design with three levels of Arg (90%, 100% and 110%) and two levels of Met (30% or 45%), relative to the content of dietary Lys, with six groups of eight replicates per group and 18 turkeys per replicate. Different dietary arg and met levels, relative to lys, did not affect aa concentrations in the body protein or the proximate whole-body composition (crude protein, crude fat, gross energy and ash) of turkeys. The higher Met level positively influenced energy, protein and Arg utilization and their retention efficiency as well as the growth performance of turkeys. An increase in the dietary level of Arg to 100% and 110% of Lys content had no influence on the growth performance of turkeys and it reduced the retention ef-ficiency of Arg. Differences in the body weight gain, feed intake and Lys utilization of turkeys fed diets with different Arg levels resulted also from the strong interaction between met and arg levels. at the lower level of met in the diet, a decrease in arg relative to lys from 100% to 90% resulted in decreased (P = 0.003) feed intake (from 50.34 g to 46.72 g) and growth rate (from 31.84 g to 29.79 g), which was not noted for the higher Met content (45% relative to Lys). At the lowest level of Arg in the diet (90% of Lys content), a decrease in Met relative to Lys from 45% to 30% caused a decrease in Lys retention efficiency (from 61.51% to 56.29%). The results of this study sug-gest that the higher content of Met in the diet (45% relative to Lys) and the Arg level corresponding to 90% of Lys content contribute to optimizing nutrient retention efficiency in turkeys during the first 28 days of their life.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49952) wydawnictwo ciągłe #49952

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,900
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 listopada 2022 11:53
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 17:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się