Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Dose-related regulatory effect of raspberry polyphenolic extract on cecal microbiota activity, lipid metabolism and inflammation in rats fed a diet rich in saturated fats.

Opis bibliograficzny

Dose-related regulatory effect of raspberry polyphenolic extract on cecal microbiota activity, lipid metabolism and inflammation in rats fed a diet rich in saturated fats. [AUT. KORESP.] BARTOSZ FOTSCHKI, [AUT.] EWELINA CHOLEWIŃSKA, KATARZYNA OGNIK, MICHAŁ SÓJKA, JOANNA MILALA, JOANNA FOTSCHIKI, WIESŁAW WICZKOWSKI, [AUT. KORESP.] JERZY JUŚKIEWICZ. Nutrients 2023 Vol. 15, Issue 2 Article number: 354, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/nu15020354
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Nutrients 2023 Vol. 15, Issue 2, Article number: 354
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The amount of berry polyphenols required to exert health-promoting effects seems to be difficult to achieve by fresh fruit ingestion, so polyphenol-rich extracts could be considered a dietary alternative. In the present study, laboratory rats were fed high-fat diets supplemented with 0.1 or 0.3% raspberry polyphenols from pomace, with the former dose reflecting the amount of polyphenols consumed with a glass of fresh raspberries. It was hypothesized that beneficial changes in blood and hepatic tissue related to lipid metabolism would accompany both treatments, but the health-promoting effect would be more noticeable with the higher dose of extract. This hypothesis was confirmed, and the high dose of raspberry polyphenols was better than the low dose extract in terms of decreased epididymal white adipose tissue weight, hepatic triglyceride content, PPARγ and SREBP-1c expression in the liver, and plasma IL-6 concentration, as well as increased acetic acid concentration in the cecal digesta. These effects might be partially associated with the enhanced content of ellagitannin and anthocyanin metabolites found in the blood plasma of rats administered the high dose of the extract. The results showed that this extract could be considered a dietary vehicle to provide an amount of raspberry polyphenols that could promote health.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50223) wydawnictwo ciągłe #50223

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,800
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 stycznia 2023 12:51
Ostatnia aktualizacja:27 czerwca 2024 14:25

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się