Menu
Tytuł:Efektywność energetyczna produkcji i konwersji ziarna pszenicy ozimej do bioetanolu.
Autorzy:[AUT. KORESP.] Hanna Klikocka , [AUT.] Witold Szczepaniak .
Szczegóły:PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023 T. 102 Nr 7, s. 664-673
Streszczenie:

W pracy wykorzystano wyniki eksperymentu polowego, w którym psze- nicę nawożono dawkami azotu, wzrastającymi progresywnie co 40 kg/ ha w przedziale 0–240 kg/ha, oraz prowadzono w układzie z i bez ochrony fungicydowej. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzo- no, że pszenicę o małej zawartości białka (poniżej 12%) można prze - znaczyć do produkcji bioetanolu. Wynik taki otrzymano po zastosowa- niu nawożenia azotem w zakresie 40–160 kg/ha (o zawartości białka poniżej 12%). Dawki te i pełna ochrona fungicydowa dają korzystny plon ziarna, skrobi i bioetanolu oraz korzystnie wpływają na wskaźniki energetyczne produkcji ziarna i bioetanolu

Strona WWW:https://sigma-not.pl/publikacja-144109-efektywno%C5%9B%C4%87-energetyczna-produkcji-i-konwersji-ziarna-pszenicy-ozimej-…
DOI10.15199/62.2023.7.4
BPP ID:(46, 50758) czyli wydawnictwo ciągłe o ID = 50758
PBN UID:64c2338c4097070701cc8c8c
Rok:2023
Charakter formalny:Artykuł w czasopismie
Język:Angielski
Typ MNiSW/MEiN:praca przeglądowa
Punkty MNiSW/MEiN:100,00
Impact factor:0,300
Kwartyl w WoS:Q4
Rekord utworzony:27 lipca 2023 11:06
Rekord zaktualizowany:28 czerwca 2024 08:24

Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2025 IPLweb; wersja 202504.1178
Dokument wygenerowano przy pomocy systemu Bibliografia Publikacji Pracowników w wersji 202504.1178 dnia 01-07-2025 o godzinie 12:25
Baza danych © 2025 Biblioteka Główna Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2025 IPLweb, https://bpp.iplweb.pl/

Informacja o cookies

Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Zgadzam się

Nie zgadzam się