Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of L-carnitine on the level of biochemical and antioxidant indices of blood of turkey hens (Wpływ L-karnityny na poziom wskaźników biochemicznych i antyoksydacyjnych krwi indyczek)

Opis bibliograficzny

Effect of L-carnitine on the level of biochemical and antioxidant indices of blood of turkey hens (Wpływ L-karnityny na poziom wskaźników biochemicznych i antyoksydacyjnych krwi indyczek). [AUT.] KATARZYNA OGNIK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2012 Vol. 30 Nr 1 s. 23-32, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: :10.2478/v10083-012-0004-2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2012
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

This study was aimed at determining the effect of L-carnitine addition to drinking water for turkey hens on the level of biochemical and antioxidative indices in their blood. Experiments were conducted with heavy Big-6 turkey hens reared since the 6th till the 16th week of life. Group I included control birds that received pure water for drinking. Turkey hens from group II received a liquid preparation of L-carnitine to drinking water in a dose of 0.83 ml/ l water, which was administered four times, i.e. in weeks 5, 8, 11 and 14 of life for the period of 5 days. Ate the end of the 9th and 15th weeks of birds’ life, blood was sampled for analyses from the brachial vein of 15 birds from each group. Samples of blood plasma were determined for the content of biochemical markers, including: uric acid (UA), urea (UREA), bilirubin (BIL), creatinine (CREAT), albumin (ALBUMIN), iron (Fe), copper (Cu), and zinc (Zn). In terms of antioxidative markers, samples of blood serum were analyzed for the levels of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), ferric-reducing ability of plasma (FRAP), and vitamin C. Further analyses were carried out to determine levels of lipid peroxidation products, i.e.: peroxides (H2O2) and malondialdehyde (MDA). The application of L-carnitine addition to drinking water for turkey hens was found to contribute to increased levels of low-molecular antioxidants, i.e. vitamin C, iron, and zinc, and to a reduced level of catalase in their blood plasma. The results obtained point to the feasibility of applying L-carnitine as an additive maintaining the oxidative-antioxidative balance in turkey hens, yet they need to be verified in further studies involving different modes of dosage.

Polski:

Celem badań było określenie wpływu dodatku L-karnityny do wody dla indyczek na poziom wskaźników biochemicznych oraz antyoksydacyjnych krwi. Badania przeprowadzono na indyczkach typu ciężkiego Big-6, utrzymywanych od 6 do 16 tygodnia życia. Grupa I stanowiła grupę kontrolną, otrzymującą do picia czystą wodę. Indyczki z grupy II czterokrotnie, tj. w 5, 8, 11 14 tygodniu życia przez okres 5 dni otrzymywały wodę z dodatkiem płynnego preparatu L-karnityny w ilości 0,83 ml/l wody. Pod koniec 9 i 15 tygodnia życia indyczek pobrano krew do analiz z żyły skrzydłowej od 15 ptaków z każdej grupy doświadczalnej. W osoczu krwi oznaczono zawartość wskaźników biochemicznych: kwasu moczowego (UA), mocznika (UREA), bilirubiny (BIL), kreatyniny (CREAT), albuminy (ALBUMIN), żelazo (Fe), miedzi (Cu), cynku (Zn). W zakresie parametrów antyoksydacyjnego w osoczu krwi oznaczono dysmutazę ponadtlenkową(SOD), katalazę (CAT), całkowity potencjał antyoksydacyjny osocza (FRAP), witaminę C. Ponadto oznaczono również poziom produktów peroksydacji lipidów: nadtlenki (H2O2) oraz dialdehyd malonowy (MDA). Stwierdzono, że zastosowanie dodatku L-karnityny do wody pitnej dla indyczek przyczyniło się do wzrostu antyoksydantów niskocząsteczkowych – witaminy C, żelaza, cynku oraz obniżenia poziomu katalazy w osoczu krwi. Uzyskane wyniki wskazują na możliwość stosowania L-karnityny jako dodatku utrzymującego równowagę oksydacyjno-antyoksydacyjną indyczek, wymagają one jednak weryfikacji w dalszych badaniach obejmujących inny sposób dawkowania.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 28598) wydawnictwo ciągłe #28598
PBN ID (hist.): 28598

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 listopada 2012 11:37
Ostatnia aktualizacja:26 kwietnia 2022 13:24

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się