Menu
Tytuł:Effect of TiO2 on selected pathogenic and opportunistic intestinal bacteria.
Autorzy:[AUT. KORESP.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier, Klaudia Gustaw.
Szczegóły:BIOLOGICAL TRACE ELEMENT RESEARCH 2022 Vol. 200, s. 2468-2474
Streszczenie:

Food-grade titanium dioxide (TiO2) containing a nanoparticle fraction (TiO2 NPs-nanoparticles) is widely used as a food additive (E171 in the EU). In recent years, questions concerning its effect on the gastrointestinal microbiota have been raised. In the present study, we examined interactions between bacteria and TiO2. The study involved six pathogenic/opportunistic bacterial strains and four different-sized TiO2 types: three types of food-grade E171 compounds and TiO2 NPs (21 nm). Each bacterial strain was exposed to four concentrations of TiO2 (60, 150, 300, and 600 mg/L TiO2). The differences in the growth of the analyzed strains, caused by the type and concentration of TiO2, were observed. The growth of a majority of the strains was shown to be inhibited after exposure to 300 and 600 mg/L of the food-grade E171 and TiO2 NPs.

Strona WWW:https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-021-02843-7
DOI10.1007/s12011-021-02843-7
BPP ID:(46, 49222) czyli wydawnictwo ciągłe o ID = 49222
PBN UID:61fa8f0b2467f066d656b25f
Rok:2022
Charakter formalny:Artykuł w czasopismie
Język:Angielski
Typ KBN:praca przeglądowa
OpenAccess:- tryb dostępu: otwarte czasopismo
- wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana
- licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY)
- czas udostępnienia: w momencie opublikowania
Punkty KBN/MNiSW:70,00
Impact factor:3,900
Rekord utworzony:2 lutego 2022 15:02
Rekord zaktualizowany:3 lipca 2023 12:36

Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2022 IPLweb; wersja 202409.1136
Dokument wygenerowano przy pomocy systemu Bibliografia Publikacji Pracowników w wersji 202409.1136 dnia 07-10-2024 o godzinie 01:25
Baza danych © 2024 Biblioteka Główna Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2022 IPLweb, https://bpp.iplweb.pl/

Informacja o cookies

Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Zgadzam się

Nie zgadzam się