Tytuł: | Effect of TiO2 on selected pathogenic and opportunistic intestinal bacteria. |
---|---|
Autorzy: | [AUT. KORESP.] Ewa Baranowska-Wójcik, [AUT.] Dominik Szwajgier, Klaudia Gustaw. |
Szczegóły: | BIOLOGICAL TRACE ELEMENT RESEARCH 2022 Vol. 200, s. 2468-2474 |
Streszczenie: | Food-grade titanium dioxide (TiO2) containing a nanoparticle fraction (TiO2 NPs-nanoparticles) is widely used as a food additive (E171 in the EU). In recent years, questions concerning its effect on the gastrointestinal microbiota have been raised. In the present study, we examined interactions between bacteria and TiO2. The study involved six pathogenic/opportunistic bacterial strains and four different-sized TiO2 types: three types of food-grade E171 compounds and TiO2 NPs (21 nm). Each bacterial strain was exposed to four concentrations of TiO2 (60, 150, 300, and 600 mg/L TiO2). The differences in the growth of the analyzed strains, caused by the type and concentration of TiO2, were observed. The growth of a majority of the strains was shown to be inhibited after exposure to 300 and 600 mg/L of the food-grade E171 and TiO2 NPs. |
Strona WWW: | https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-021-02843-7 |
DOI | 10.1007/s12011-021-02843-7 |
BPP ID: | (46, 49222) czyli wydawnictwo ciągłe o ID = 49222 |
PBN UID: | 61fa8f0b2467f066d656b25f |
Rok: | 2022 |
Charakter formalny: | Artykuł w czasopismie |
Język: | Angielski |
Typ KBN: | praca przeglądowa |
OpenAccess: | - tryb dostępu: otwarte czasopismo - wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana - licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) - czas udostępnienia: w momencie opublikowania |
Punkty KBN/MNiSW: | 70,00 |
Impact factor: | 3,900 |
Rekord utworzony: | 2 lutego 2022 15:02 |
Rekord zaktualizowany: | 3 lipca 2023 12:36 |