Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of breed and caponisation on the growth performance, carcass composition, and fatty acid profile in the muscles of Greenleg Partridge and Polbar breeds.

Opis bibliograficzny

Effect of breed and caponisation on the growth performance, carcass composition, and fatty acid profile in the muscles of Greenleg Partridge and Polbar breeds. [AUT. KORESP.] M. KWIECIEŃ, [AUT.] K. KASPEREK, E. TOMASZEWSKA, S. MUSZYŃSKI, G. JEŻEWSKA-WITKOWSKA, A. WINIARSKA-MIECZAN, E. R. GRELA, E. KAMIŃSKA. Braz. J. Poult. Sci. 2018 Vol. 20 no 3 s. 583-594, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1590/1806-9061-2018-0753
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Brazilian Journal of Poultry Science 2018 Vol. 20 no 3, s. 583-594
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to determine the impact of caponisation of Polbar (Pb) and Greenleg Partridge (Zk) breeds on the production performance, carcass composition, and the nutrient content and fatty acid profile in the breast and thigh muscles and abdominal fat. From 18 weeks of age to the end of the experiment, the Zk capons were significantly heavier than the cocks. The Zk capons had higher (p≤0.05) weight and share of breast and leg muscles. At 24 weeks of age, we noted an increase in the total content of n-3 PUFA and linolenic acid C18:3 in the breast muscles of the Zk and Pb capons. The content of PUFA and n-3 PUFA in thigh muscles and the n6/n3 ratio were reduced in the Pb capons at 24 weeks of age, compared with the Zk cocks. Caponisation of the Pb cocks had a beneficial effect on the final body weight, feed intake, and slaughter characteristics, in comparison with the non-caponised birds of this breed. A tendency towards an increased total share of PUFA and MUFA, a significantly higher content of n-3 PUFA, and a lower (p≤0.05) n-6/n-3 ratio were found for the breast muscles of the Pb capons. Both breeds are a good material for production of capons. The meat of the capons of both breeds exhibited a beneficial, higher PUFA/SFA ratio, higher n-3 PUFA and MUFA content, and a more favourable n-6/n-3 ratio.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44029) wydawnictwo ciągłe #44029

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,607
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 sierpnia 2018 11:48
Ostatnia aktualizacja:18 czerwca 2021 11:24

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się