Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of buckwheat groats processing on the content and bioaccessibility of selected minerals.

Opis bibliograficzny

Effect of buckwheat groats processing on the content and bioaccessibility of selected minerals. [AUT.] JOANNA KLEPACKA, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA NAJDA, [AUT.] KAMILA KLIMEK. Foods 2020 Vol. 9 Issue 6 Article number 832 s. 1-14, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/foods9060832
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Foods 2020 Vol. 9 Issue 6 Article number 832, s. 1-14
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Adequate supply of minerals in the diet is necessary for the proper functioning of the human body. In recent years gluten-free diet, which rigorous forms may lead to deficiencies of mineral components (especially Mg, Mn, Zn and Cu), is becoming more and more popular. Buckwheat grains do not contain gluten, and their nutritional value is very high. They are often consumed in the form of groats, which are obtained from roasted and dehulled seeds. The purpose of the work was to determine how conducting the buckwheat groats production in industrial conditions affects the content and availability of magnesium, manganese, zinc and copper. The results indicated that husk removal had a particularly adverse effect on the total manganese content and its amount released by enzymatic digestion, whereas it had a positive effect on the post-digestion zinc level by increasing it by nearly half. Hydrothermal processes especially affected the release of analysed elements simulated by the in vitro method, and the extent of changes depended on the processing parameters. It was shown that bioaccessibility of minerals may be increased by treating buckwheat at a lower temperature for a short time, which has a particularly beneficial effect on the manganese and magnesium. Treating grains at a higher temperature reduces the bioaccessibility of all analysed elements, which was particularly noted for zinc and copper. Based on the obtained results, it should be stated that buckwheat groats should be a regular part of human diet, because they are a good source of easily digestible mineral compounds. Their consumption should be especially considered by people on a rigorous gluten-free diet, as they can prevent mineral deficiencies associated with its use.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46995) wydawnictwo ciągłe #46995

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,350
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 czerwca 2020 10:57
Ostatnia aktualizacja:13 stycznia 2023 11:02

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się