Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of caponization on performance and quality characteristics of long bones in Polbar chickens.

Opis bibliograficzny

Effect of caponization on performance and quality characteristics of long bones in Polbar chickens. [AUT. KORESP.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI, [AUT.] MAŁGORZATA KWIECIEŃ, EWA TOMASZEWSKA, IZABELA ŚWIETLICKA, PIOTR DOBROWOLSKI, KORNEL KASPEREK, GRAŻYNA JEŻEWSKA-WITKOWSKA. Poult. Sci. (Print) 2017 Vol. 96 Issue 2 s. 491-500, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3382/ps/pew301
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POULTRY SCIENCE 2017 Vol. 96 Issue 2, s. 491-500
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The effect of caponization on the mechanical properties of Polbar chicken bones was the subject of investigation. The biomechanical strength of bones and the risk of their deformation or fracture were determined on the basis of their geometric, structural, material, and densitometric properties. Eight-week-old cockerels of Polbar breed were surgically castrated and then fattened until the 24th week of life. It was observed that caponization did not influence the weight and length of either of the long bones. It did however significantly reduce their ash content and the Ca and P contents in their femur, and P content in their tibia. Dual energy x-ray absorptiometry densitometry revealed that bone mineral content of the mid-diaphyseal part of both bones were reduced. Similarly, the bone tissue density of bones decreased. Caponization influenced the bone's geometric structure increasing the internal and external diameters of the bones. The bone cross-sectional area was greater in capons, and, consequently, the cross-sectional moment of inertia and the radius of gyration significantly increased. However, the relative wall thickness and cortical index were not altered. The three-point bending tests revealed the negative effect of caponization on the mechanical endurance of bones. Yield strength, Young modulus, and yield stress, characterizing the strength of the bone's material, decreased in capons. That suggests a higher risk of permanent deformation as capon bones become less elastic. Concluding, caponization negatively influenced the quality characteristics of Polbar chicken long bones.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 40787) wydawnictwo ciągłe #40787
PBN ID (hist.): 40787

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,216
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:31 stycznia 2017 09:36
Ostatnia aktualizacja:15 czerwca 2022 14:31

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się