Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of carboxymethyl cellulose/candelilla wax coating containing ascorbic acid on quality of walnut (Juglans regia L.) kernels.

Opis bibliograficzny

Effect of carboxymethyl cellulose/candelilla wax coating containing ascorbic acid on quality of walnut (Juglans regia L.) kernels. [AUT. KORESP.] DARIUSZ KOWALCZYK, [AUT.] EMIL ZIĘBA, TOMASZ SKRZYPEK, BARBARA BARANIAK. Int. J. Food Sci. Technol. 2017 Vol. 52, Issue 6 s. 1425-1431, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.13420
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2017 Vol. 52, Issue 6, s. 1425-1431
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Walnut kernels were coated with carboxymethyl cellulose (CMC)-based emulsion with and without l-ascorbic acid (AA). The thickness of the coatings formed on the walnuts ranged from 12 to 360m. The results obtained from the thiobarbituric acid-reactive substance analysis showed that the coating retarded lipid oxidation in walnuts during long-term storage. The antioxidative action of the CMC-based coating was not enhanced by incorporation of AA. On the other hand, the coating with AA slightly delayed hydrolytic rancidity of walnuts. More smooth and homogenous surface of walnuts coated with AA led to higher gloss. The acidifying/reductive action of AA lightened the colour of walnuts. Coating (dipping and drying) resulted in partial loss of aromaticity of walnuts.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 41857) wydawnictwo ciągłe #41857
PBN ID (hist.): 41857

Metryki

25,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,383
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 czerwca 2017 12:29
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:24

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się