Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of cold storage on the potentially bioaccessible isoflavones and antioxidant activities of soybean sprouts enriched with Lactobacillus plantarum 299v.

Opis bibliograficzny

Effect of cold storage on the potentially bioaccessible isoflavones and antioxidant activities of soybean sprouts enriched with Lactobacillus plantarum 299v. [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA, [AUT.] URSZULA GAWLIK-DZIKI, URSZULA ZŁOTEK, IRENEUSZ KAPUSTA, MONIKA KORDOWSKA-WIATER, BARBARA BARANIAK. Lebensm. - Wiss. Technol. 2020 Vol. 118 Article 108820, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2019.108820
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2020 Vol. 118, Article 108820
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study was focused on determination of the effect of cool storage on the polyphenol profile and antioxidant capacity of potentially bioaccessible phenolics from control and probiotic-rich soybean sprouts. Malonyl glycitin and malonyl genistin were found to be the dominant isoflavones in the sprouts. The contents of the isoflavones after cold storage were generally equal or higher than in the fresh sprouts. The highest reducing power was determined for the potentially bioaccessible fraction from the probiotic-rich sprouts (9.9 mg TE/g, approx. a 4-fold increase compared to the control). The storage positively influenced the reducing potential; after gastric digestion, there was a 61% and 59% increase for the control and probiotic-rich sprouts, respectively. The addition of probiotic bacteria did not increase the phenolic content; however, it improved the antioxidant capacity. Importantly, the antioxidants in the proposed sprouted food were characterized by high storage stability. Soybean sprouts enriched with L. plantarum can be recommended for consumers who prefer new functional foods with pro-health properties.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46444) wydawnictwo ciągłe #46444

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,952
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 lutego 2020 12:11
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się