Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of different rootstocks on the salt stress tolerance and fruit quality of grafted eggplants (Solanum melongena L.).

Opis bibliograficzny

Effect of different rootstocks on the salt stress tolerance and fruit quality of grafted eggplants (Solanum melongena L.). [AUT.] MARYAM MOZAFARIAN, BARBARA HAWRYLAK-NOWAK, [AUT. KORESP.] NOEMI KAPPEL. Plants 2023 Vol. 12 Iss. 20 Article number 3631, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/plants12203631
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Plants 2023 Vol. 12 Iss. 20, Article number 3631
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Vegetable grafting is considered a rapid, non-chemical alternative method to relatively slow and expensive breeding to overcome the adverse effect of salinity. Therefore, a soilless experiment was performed to determine the salinity tolerance of eggplant (Solanum melongena) cv. Madonna grafted onto two different rootstocks, Solanum grandifolium × Solanum melongena (SH) and Solanum torvum (ST), as well as self-grafted (SG) and self-rooted (SR) as controls. All groups of plants were treated with 0 mM NaCl or 80 mM NaCl. A significant decrease in the relative leaf chlorophyll content (SPAD value) and chlorophyll concentrations were found in response to NaCl. However, the grafted plants had a higher photosynthetic pigment level than the non-grafted plants grown under saline conditions. Grafting eggplants onto SH significantly enhanced the total fruit yield as compared to the self-rooted plants exposed to salinity by increasing the average fruit weight. Moreover, salt stress significantly increased the whitening index and oxidation potential of fruits. The plants grafted onto SH or ST accumulated more Na+ in their roots than in their fruit or leaves, thus the Na+ partitioning between the above-ground and root parts most probably determines the increased salinity tolerance of the grafted ST and SH plants. To conclude, both the SH and ST rootstocks protected the scions against salinity; the scion showed both increased photosynthetic pigment concentration and chlorophyll fluorescence parameters as well as a lower Na+ concentration under stress that resulted in a higher fruit yield and quality

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51102) wydawnictwo ciągłe #51102

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 listopada 2023 11:51
Ostatnia aktualizacja:27 czerwca 2024 14:49

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się