Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of erythritol on physicochemical properties of reformulated high protein meringues obtained from whey protein isolate.

Opis bibliograficzny

Effect of erythritol on physicochemical properties of reformulated high protein meringues obtained from whey protein isolate. [AUT. KORESP.] M. NASTAJ, [AUT.] B. SOŁOWIEJ, K. TERPIŁOWSKI, S. MLEKO. Int. Dairy J. 2020 Vol. 105 Article 104672, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.idairyj.2020.104672
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Dairy Journal 2020 Vol. 105, Article 104672
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Whey protein isolate (WPI) dispersions (15, 20 and 25%, w/v) were prepared. After whipping, erythritol was added to obtain WPI/erythritol ratios of 1:0, 1:1 and 1:2. Surface tension of the pre-foam solutions, foam overrun and their rheological properties were determined. Foam stability was evaluated in a Turbiscan. Liquid foams were solidified at 130 °C for 2 h. For solid foams, texture, surface (roughness and spreading kinetics) and microstructural properties were determined. Protein/erythritol at a ratio of 1:2 was detrimental for overrun and rheological properties of liquid foams; however, it improved their stability. Higher concentrations of erythritol produced a smoothing effect on meringue surfaces. At higher protein and erythritol concentrations, hardness and fracturability increased. The samples without erythritol demonstrated the greatest kinetics of spreading. The 1:1 protein/erythritol ratio was the most effective in maintaining an aerated structure; however, the ratio 1:2 resulted in an increase of final meringue volume.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46613) wydawnictwo ciągłe #46613

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,032
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 kwietnia 2020 11:30
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się