Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of gluten on the properties of ternary biopolymers based on gluten, whey protein concentrate, and kaolinite.

Opis bibliograficzny

Effect of gluten on the properties of ternary biopolymers based on gluten, whey protein concentrate, and kaolinite. [AUT. KORESP.] MARTA WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA, [AUT.] MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO, KONRAD TERPIŁOWSKI, BARTOSZ SOŁOWIEJ, MACIEJ NASTAJ, STANISŁAW MLEKO. Eur. Food Res. Technol. (Print) 2018 Vol. 244 Issue 4 s. 623-633, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s00217-017-2980-5
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY 2018 Vol. 244 Issue 4, s. 623-633
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the research was to investigate the effect of different gluten (Gl) concentration on ternary biopolymers with whey protein concentrate (WPC) and kaolinite (KAO). Distilled water dispersions of Gl (10–30%), WPC (7%), and KAO (5%) were heated at 80 °C for 30 min. The concentration of WPC and KAO was based on previous research with montmorillonite. Rheological properties of produced wet biopolymers were evaluated by dynamic rheology and ultrasound viscometry. The obtained biopolymers were dried in the thermostatic cabinet for 24 h at 45 °C. The texture was determined using the puncture test and the microstructure was analyzed by scanning electron microscopy. Surface properties of dried biopolymers were analyzed by surface wettability and roughness measurements. The increase in gluten concentration caused an increase in moduli and viscosity of the obtained wet biopolymers and in the puncture force for dry biopolymers. For the ternary biopolymer, layers with intercalation and exfoliation are observed in comparison with the biopolymer obtained without KAO. With the increasing Gl content in the biopolymer, the number of surface hydrophobic groups with carbon decreased and the number of surface hydrophilic groups increased. Higher Gl concentration produced less porous structure, although there are differences in the micro and nano-scale roughness. Water contact angle decreased with the increased Gl concentration, which is in agreement with less porous microstructure of the surface. The apparent surface free energy increased with the increasing of Gl concentration. The best plastic properties and the best shape of a pot were obtained for the ternary biopolymer with the 15% Gl concentration.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43166) wydawnictwo ciągłe #43166

Metryki

30,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,056
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 stycznia 2018 14:33
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 13:48

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się