Effect of goats nutrition on milk yield, its chemical composition and fatty acid profile of fat (Wpływ żywienia kóz na wydajność, skład chemiczny oraz profil kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The objective of the present study was to evaluate the impact of differentiated goat nutrition on milk yield and composition, mineral content and fatty acid profile of caprine milk fat. The investigation included 40 goats from two farms (A and B). During the research period, the goats from farm A received a ration comprising pasture green forage, meadow hay and concen-trate, whereas a feed ration for goats from farm B was composed of carrot, meadow hay, carrot, concentrate and dry sugar beet pulp. Concentrate feeds were based on cereals and legumes or rapeseed meal and mineral-vitamin mixture. During the study period at each farm, goat nutrition was evaluated six times (feed intake, chemical composition of feeds, nutritive value of ration) as well as milk yield and composition (basic components and mineral composition, fatty acid profile in milk fat). The goats fed diets with carrot and pulp besides hay and concentrate, showed the mean daily milk yield higher by 12%. No differences concerning the SFA level in goat milk fat were recorded. Milk fat from goats supplied with a pasture fodder-based diet (farm A) contained a higher amount of MUFAs as compared to milk fat from those whose diet included carrot (farm B). A contrary significant dependence was determined for the PUFAs. The mineral composition of milk was shown to vary, but only phosphorus and iron levels differed significantly.
Celem badań była ocena wpływu zróżnicowanego żywienia kóz na wydajność, skład mleka, zawartość składników mineralnych oraz profil kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka. Badaniami objęto 40 kóz w dwóch gospodarstwach (A i B). W okresie badawczym kozy otrzymywały w dawkach: zielonkę pastwiskową, siano łąkowe i mieszankę treściwą – gospodarstwo A; marchew, siano łąkowe, mieszankę treściwą oraz suszone wysłodki – gospodarstwo B. Mieszanki treściwe sporządzane były w oparciu o zboża i motylkowe lub poekstrakcyjną śrutę rzepakową oraz mieszankę mineralno-witaminową. W każdym z gospodarstw sześciokrotnie w okresie badawczym oceniano żywienie kóz (pobranie pasz, skład chemiczny pasz, wartość pokarmową dawek) oraz wydajność i skład mleka (zawartość składników podstawowych, mineralnych oraz profil kwasów tłuszczowych w tłuszczu). Kozy żywione paszą z udziałem marchwi i wysłodków charakteryzowały się wyższą o 12% średnią dzienną wydajnością mleka. W tłuszczu mleka kóz nie stwierdzono różnic w zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA). Tłuszcz mleka kóz żywionych paszą opartą na zielonce pastwiskowej (gosp. A) zawierał więcej kwasów jednonienasyconych (MUFA) w porównaniu z tłuszczem mleka kóz grupy żywionej dawkami z udziałem marchwi (gosp. B). Odwrotną, istotną zależność stwierdzono odnośnie kwasów wielonienasyconych (PUFA). Stwierdzono różnice w składzie mineralnym mleka, istotnie jednak różnił się jedynie poziom fosforu i żelaza.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 6 kwietnia 2009 14:21 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 19 kwietnia 2022 11:47 |