Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of infrared thermal pre-treatment of sesame seeds (Sesamumindicum L.) on oil yield and quality.

AUT. M. KRAJEWSKA, AUT. KORESP. B. ŚLASKA-GRZYWNA, AUT. D. ANDREJKO.

Opis bibliograficzny

Effect of infrared thermal pre-treatment of sesame seeds (Sesamumindicum L.) on oil yield and quality. [AUT.] M. KRAJEWSKA, [AUT. KORESP.] B. ŚLASKA-GRZYWNA, [AUT.] D. ANDREJKO. Ital. J. Food Sci. (Testo Stamp.) 2018 Vol. 30 No 3 s. 487-496, il., bibliogr. DOI: 10.14674/IJFS-1019
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
ITALIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE 2018 Vol. 30 No 3, s. 487-496
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to determine the effect of thermal infrared treatment of Indian sesame seeds (Sesamum indicum L.) on the yield and quality of extracted oil. The infrared radiation treatment of the seeds was applied for 30s, 60s, 90s, 120s, and 150s at a temperature of 180ºC. The mean moisture and fat content in the seeds was 7,46 and 45,61%, respectively. The extracted oil was assessed in terms of the hydrolysis degree (AV), primary oxidation degree (PV), oxidative stability in the Rancimat test, and content of carotenoid and chlorophyll pigments. Additionally, the composition and percent content of fatty acids in the oil pressed from the seeds were evaluated prior to the thermal treatment. The study has shown that the infrared thermal treatment of sesame seeds contributed to an increase in the oil extraction efficiency, compared to the control sample. The highest increase in the oil yield was found in the case of seeds heated for 120s. Simultaneously, there was a reduction of the quality of these oils accompanied by increased oxidative stability. The induction time in oils extracted from infrared-treated seeds increased gradually together with the increase in the length of the heating process. The longest induction time (9,53 h) was noted in sesame oil obtained from seeds heated for 150s.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44120) wydawnictwo ciągłe #44120

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,736
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 sierpnia 2018 10:22
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:25

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się