Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of inhibiting butyrylcholinesterase activity using fractionated coffee extracts digested in vitro in gastrointestinal tract: docking simulation and calorimetric and studies.

Opis bibliograficzny

Effect of inhibiting butyrylcholinesterase activity using fractionated coffee extracts digested in vitro in gastrointestinal tract: docking simulation and calorimetric and studies. [AUT. KORESP.] JOANNA GRZELCZYK, [AUT.] DOMINIK SZWAJGIER, EWA BARANOWSKA-WÓJCIK, HORACIO PEREZ-SANCHEZ, MIGUEL CARMENA-BARGUEÑO, SOSNOWSKA BOŻENA, GRAŻYNA BUDRYN. Nutrients 2023 Vol. 15, Issue 10 Article number 2366, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/nu15102366
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Nutrients 2023 Vol. 15, Issue 10, Article number 2366
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Butyrylcholinesterase (BChE) is a major enzyme from the alpha-glycoprotein family that catalyzes the hydrolysis of neurotransmitter acetylcholine (ACh), lowering the concentration of ACh in the nervous system, which could cause aggravation of Alzheimer’s disease (AD). In select pathological conditions, it is beneficial to reduce the activity of this enzyme. The aim of this study was to evaluate the degree of BChE inhibition by coffee extracts fractionated into mono- and diesters of caffeic acid/caffeine, digested in vitro in the gastrointestinal tract. The bioactive compounds from coffee showed high affinity for BchE, −30.23–−15.28 kJ/mol, and was the highest for the caffeine fraction from the green Arabica extract. The isolated fractions were highly effective in inhibiting BChE activity at all in vitro digestion phases. It has been shown that the fractionation of coffee extracts could be potentially used to obtain high prophylactic or even therapeutic effectiveness against AD.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50590) wydawnictwo ciągłe #50590

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,800
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 maja 2023 10:28
Ostatnia aktualizacja:27 czerwca 2024 14:24

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się