Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of polysaccharide fraction from oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) on physicochemical and antioxidative properties of acid casein model processed cheese.

Opis bibliograficzny

Effect of polysaccharide fraction from oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) on physicochemical and antioxidative properties of acid casein model processed cheese. [AUT. KORESP.] BARTOSZ SOŁOWIEJ, [AUT.] MACIEJ NASTAJ, ROBERT WARACZEWSKI, JAGODA SZAFRAŃSKA, SIEMOWIT MUSZYŃSKI, WOJCIECH RADZKI, STANISŁAW MLEKO. Int. Dairy J. 2023 Vol. 137 Article number 105516, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.idairyj.2022.105516
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Dairy Journal 2023 Vol. 137, Article number 105516
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The effect of polysaccharide fraction from oyster mushroom (POM) on texture, rheological and melting properties, density, water activity, colour, and antioxidative properties of acid casein model processed cheese was investigated. The samples were tested after 24 h and 21 days of cold storage. The hardness of cheeses with POM (0.125–0.25%) was lower than the control cheeses without POM. The oscillation rheology test indicated that the transition temperature (tan (δ) = 1) shifted as the POM content increased. The storage modulus (G′) was higher than the loss modulus (G″) during the experiment. The initial storage and loss moduli values were higher after the storage period, correlated with the higher hardness. Non-stored and stored samples had good meltability (Schreiber test number >4). The addition of POM increased antioxidant activity (FRAP). Considering good physicochemical and antioxidative properties, the optimal percentage of POM in processed cheese was 0.25%.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50131) wydawnictwo ciągłe #50131

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,100
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 stycznia 2023 12:15
Ostatnia aktualizacja:9 listopada 2023 09:16

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się