Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of psyllium husk addition on the structural and physical properties of biodegradable thermoplastic starch film.

Opis bibliograficzny

Effect of psyllium husk addition on the structural and physical properties of biodegradable thermoplastic starch film. [AUT. KORESP.] KAROLINA BEER-LECH, [AUT.] ANNA SKIC, KAMIL SKIC, ZBIGNIEW STROPEK, MARTA ARCZEWSKA. Materials 2022 Vol. 15 Iss. 13 Article number 4459, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ma15134459
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Materials 2022 Vol. 15 Iss. 13, Article number 4459
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The research subject was the analysis of the microstructure, barrier properties, and mechanical resistance of the psyllium husk (PH)-modified thermoplastic starch films. The tensile tests under various static loading conditions were not performed by researchers for this type of material before and are essential for a more precise assessment of the material’s behavior under the conditions of its subsequent use. The film samples were manufactured by the casting method. PH addition improved starch gelatinization and caused a decrease in failure strain by 86% and an increase in failure stress by 48% compared to pure films. Fourier transform infrared spectroscopy results showed the formation of additional hydrogen bonds between polysaccharides in starch and PH. An increase in the number of hydrophilic groups in the modified films resulted in a faster contact angle decrease (27.4% compared to 12.8% for pure ones within the first 5 s); however, it increased the energy of water binding and surface complexity. The modified films showed the opacity at 600 nm, 43% higher than in the pure starch film, and lower transmittance, suggesting effectively improving barrier properties to UV light, a potent lipid-oxidizing agent in food systems.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49592) wydawnictwo ciągłe #49592

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,400
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 czerwca 2022 09:34
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2025 11:50

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się