Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of pulsed electric fields (PEF) on accumulation of magnesium in Lactobacillus rhamnosus B 442 cells.

Opis bibliograficzny

Effect of pulsed electric fields (PEF) on accumulation of magnesium in Lactobacillus rhamnosus B 442 cells. [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA GÓRAL, [AUT.] URSZULA PANKIEWICZ. J. Membr. Biol. 2017 Vol. 250, Issue 5 s. 565-572, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s00232-017-9986-6
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF MEMBRANE BIOLOGY 2017 Vol. 250, Issue 5, s. 565-572
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to determine the effect of pulsed electric fields (PEF) on accumulation of magnesium ions in Lactobacillus rhamnosus B 442 cells. Under optimized conditions, this is, on 15 min exposure of the 20 h grown culture to PEF of the 2.0 kV/cm and 20 µs pulse width at concentration 400 μg Mg2+/mL medium, accumulation of magnesium in the biomass reached maximum 4.28 mg/g d.m. Optimization of PEF parameters caused an increase of magnesium concentration in the cells by 220% in comparison to the control not treated with PEF. Bacterial cell biomass enriched with Mg2+ may be an alternative for pharmacological supplementation applied in deficiency of this cation.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42528) wydawnictwo ciągłe #42528

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,638
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 października 2017 15:19
Ostatnia aktualizacja:10 stycznia 2022 09:42

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się