Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of rapeseed oil aromatisation with marjoram on the content of volatile fraction and antioxidant properties.

Opis bibliograficzny

Effect of rapeseed oil aromatisation with marjoram on the content of volatile fraction and antioxidant properties. [AUT. KORESP.] RADOSŁAW KOWALSKI, [AUT.] GRAŻYNA KOWALSKA, URSZULA PANKIEWICZ, MARZENA WŁODARCZYK-STASIAK, MONIKA SUJKA, ARTUR MAZUREK. J. Food Sci. Technol. 2020 Vol. 57 Issue 3 s. 1138–1149, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s13197-019-04149-y
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE 2020 Vol. 57 Issue 3, s. 1138–1149
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the paper was to study how the process of aromatisation with marjoram affected the composition of volatile fraction and antioxidant properties of rapeseed oil. Different methods of aromatisation were used: direct addition of marjoram essential oil, classical macerations of marjoram herb, and maceration assisted with ultrasound or microwave. The dominant aromatic component in the volatile fraction was γ-terpinene with concentration in the range from 3.15 μg/mL (microwave assisted maceration) to 8.82 μg/mL (classic maceration with shaking). The content of this compound in the mixture of rapeseed oil with essential oil was 152.09 μg/mL. The sample aromatized by the direct addition of essential oil contained the highest amount of volatile substances but simultaneously it had the lowest antioxidant activity.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46533) wydawnictwo ciągłe #46533

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,701
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 lutego 2020 14:36
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się