Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of the addition of dried Lion’s Mane, Maitake, Reishi and Enoki mushrooms on the culinary and sensory evaluation of pasta.

Opis bibliograficzny

Effect of the addition of dried Lion’s Mane, Maitake, Reishi and Enoki mushrooms on the culinary and sensory evaluation of pasta. [AUT. KORESP.] MAGDALENA SZYDŁOWSKA-TUTAJ, [AUT.] URSZULA ZŁOTEK, PIOTR LEWKO. W: 1st International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT Abstract number T036. Lublin 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. DOI: 10.24326/ICDSUPL1.T036
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
1st International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, Abstract number T036
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Streszczenie zjazdowe konferencji międzynarodowej
Typ MNiSW/MEiN: inne

Streszczenia

Pasta made from semolina has a pleasant taste and good cooking quality such as: firm texture, absence of sickness, low cooking loss. A simple composition of pasta that is obtained after mixing semolina and water, pressing the dough and drying, encourages the enrichment of the pasta with the use of various natural ingredients. Replacing semolina with other ingredients is a challenge for pasta companies. The growing interest among people in the consumption of mushrooms, which have documented health-promoting properties, pharmacological and medicinal value, encourages research on the addition of dried mushrooms to various types of food, including pasta. Regarding taking into account the health properties of mushrooms, the drought of mushrooms popular in Asian countries was selected for fortification. The aim of this work was to produce pasta from semolina fortified of dried mushrooms with 2.5-10% addition of: Ganderma lucidum, Flammulina velutipes, Hericium erinaceus and Grifola frondosa and then assessed for the culinary and consumer quality properties of enriched pasta. The cooked pasta was organoleptically assessed taking into account the features: taste, smell, consistency, color and appearance. The fortified pasta (with some exceptions) had satisfactory culinary and organoleptic properties. The addition of the studied mushrooms increased the cooking loss and water solubility index of the pasta, but the values of these parameters did not drop in any test to a level unacceptable for the quality of the pasta. Only the pasta with the 7.5% and 10% addition of Lion’s Mane and Reishi mushrooms have been characterized with the negative sensory assessment, especially the intensely bitter taste, which was distinctly different from the taste of the control samples.

Open Access

Tryb dostępu: witryna wydawcy Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

e-ISBN: 978-83-7259-360-3
BPP ID: (59, 48388) wydawnictwo zwarte #48388

Metryki

0
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 czerwca 2022 14:57
Ostatnia aktualizacja:2 czerwca 2022 14:57

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się