Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of the inclusion of extruded flaxseed in the diet of fattening pigs on performance parameters and blood parameters.

AUT. KAMILA KLIMIUK, AUT. KORESP. IWONA SEMBRATOWICZ, AUT. ANNA CZECH.

Opis bibliograficzny

Effect of the inclusion of extruded flaxseed in the diet of fattening pigs on performance parameters and blood parameters. [AUT.] KAMILA KLIMIUK, [AUT. KORESP.] IWONA SEMBRATOWICZ, [AUT.] ANNA CZECH. Ann. Anim. Sci. 2023 Volume 23 Issue 4 s. 1085 - 1093, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2023-0018
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2023 Volume 23 Issue 4, s. 1085 - 1093
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to determine the effect of the inclusion of 2%, 4% and 6% extruded flaxseed in the diet of fattening pigs on theirgrowth performance parameters, carcass parameters, and selected blood parameters. The experiment was conducted on 160 weaners(from about 30 kg to about 110 kg BW) assigned to four experimental groups of 40 animals each (5 replicates with 8 individuals each).The animals in control group received a diet in which the source of fat was soybean oil. The other groups received extruded flaxseed (FE)in place of soybean meal in the amount of 2% (group 2FE); 4% (group 4FE) and 6% (group 6FE). soybean oil was added to the dietsin the experimental treatments to obtain equal amounts of fat. The inclusion of 2% and 4% extruded flaxseed in the diet of fatteners inplace of soybean meal significantly improved the digestibility of basic nutrients, i.e. ether extract (by about 5%) and dietary fibre (bymore than 20%) and led to better growth performance (higher BW by about 11%; higher ADG by about 20% and lower FCR by about12%) vs group C. In the groups with 2% and 4% extruded flaxseed there was also an increase in the lean meat content of the carcasses(by about 6%) and the thickness of the backfat (by about 6.5%) vs group C. The inclusion of extruded flaxseed did not affect the animals’condition, as indicated by the haematological and biochemical parameters of the blood, which were within reference ranges. The resultsfor production, nutrient digestibility and carcass analysis between groups 2FE and 4FE were similar, and at this stage of research indicatethat the use of 2% extruded flaxseed is economically more justified.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51157) wydawnictwo ciągłe #51157

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,800
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 listopada 2023 15:21
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 11:38

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się